Meddig fogsz élni? A barátaid tudják!

A boldog párok gyakran álmodoznak a közösen leélt évtizedekről, ám a közeli barátok gyakran már az esküvőn jobban tudják, valóra válik-e az álom. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 01. Gyarmati Orsolya

A boldog párok gyakran álmodoznak a közösen leélt évtizedekről, ám a közeli barátok gyakran már az esküvőn jobban tudják, valóra válik-e az álom. 


Legalábbis ezt állítja egy csapat kutató a St, Louis-i Washington Egyetemről. „Azt várjuk a barátainktól, hogy mindig a lehető legpozitívabban lássanak minket, de a barátok nagyon jó megfigyelők és észreveszik azokat a jeleket, amik veszélyesek lehetnek számunkra,” mondja Joshua Jackson pszichológus professzor.

A Psychological Science-ben közzétett kutatás szerint a 20-as évekre kialakult személyiségünkből a közeli barátaink jól meg tudják tippelni, mennyire vagyunk hosszabb vagy rövidebb életre predesztinálva.

Azok a férfiak, akiket barátaik nyitottnak és tudatosnak tartottak, hosszabb ideig éltek, ahogy azok a nők is, akikről azt tartották, hogy érzelmileg stabilak.

Régóta köztudott, hogy bizonyos személyiségjegyek hatással vannak az egészségre. A depresszió vagy a düh megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, amelyek viszont megrövidítik az élettartamot.

A tudatosan élő férfiak odafigyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, eleget sportoljanak és óvatosak, pl. mindig bekötik a biztonsági övet. Az érzelmileg stabil nők könnyebben küzdenek meg a haraggal, a szorongással vagy a depresszióval.

A felmérést egy 1930-ban kezdett kutatásra alapozták, amely éppen a férjhez menetel / nősülés előtt álló, 20-as éveiben járó fiatalokat figyelt meg. Feltérképezte a résztvevők önmagukról alkotott képét és azt, amelyet a barátok írtak le róluk.

Ezeket az információkat és a résztvevők elhalálozásának idejét összevetve Jacksonék megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a barátok leírásai a legtöbb esetben sokkal pontosabbnak bizonyultak mint a résztvevők önmagukról alkotott képe.

„Ennek két oka lehet”, mondj Jackson. „Egyrészt a barátok olyasmit is észrevehetnek, amit mi képtelenek vagyunk meglátni önmagunkkal kapcsolatban, másrészt mivel egy embernek sok barátja van, a több szem többet lát-alapon mindenki egy kicsit más szeletét látja ugyanannak a személyiségnek, így sokkal árnyaltabb lesz a kép, mint amit mi egyedül alkotunk önmagunkról.”