Még a fogkrémben is vannak állatok

Még a műanyag zacskóban, az autógumiban és a fogkrémben is vannak állati eredetű összetevők, megnehezítve azok dolgát, akik vegetáriánus vagy zöld módra akarnak vásárolni. Megnéztük, ennek ellenére mit ehetnek ők.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 29. bencze.aron

Még a műanyag zacskóban, az autógumiban és a fogkrémben is vannak állati eredetű összetevők, megnehezítve azok dolgát, akik vegetáriánus vagy zöld módra akarnak vásárolni. Megnéztük, ennek ellenére mit ehetnek ők.


Azt fontolgatja, hogy kevesebb húst eszik, hogy bélflórájában több jó és kevesebb káros baktérium éljen? Vegetáriánus akar lenni, mert elborzadt a nagyipari hústermeléstől? Szigorú vegetáriánusokhoz megy látogatóba, és nagy udvariatlanság lenne állati eredetű terméket bevinni a lakásukba? Ha a fenti kérdések bármelyike igaz önre, akkor nincs könnyű dolga. Az élelmiszereken kívül számos mindennapi tárgy és termék tartalmaz állati eredetű összetevőket. A listához a Treehugger zöld blog adta a kiindulópontot.

Műanyag zacskók és csövek

Számos, műanyagból készült termék tartalmaz kenőanyagokat, amelyek csökkentik az összetevők közötti súrlódást a gyártósoron. Noha a műanyagok alapanyagai a kőolajszármazékok, a gyártók állati eredetű összetevőket is alkalmaznak bizonyos termékjellemzők elérése vagy a gyártási folyamat megkönnyítése érdekében – derül ki a gén- és biotechnológiával foglalkozó híroldal, a GEBN cikkéből. Megoldás: használjon vászonszatyrot a bevásárláshoz, és az üzletben pakoljon minél kevesebb műanyag zacskóba. Ez már csak azért is hasznos, mert a zacskók termékdíja 1,5-2,5 forintról 16-ra emelkedett, tehát drágábbak lettek. Korábban körülbelül 300 millió reklámzacskót használtunk Magyarországon, ez mára 200 millióra csökkent – közölte az Origo kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium, ahová a környezetügy tartozik. Az egy főre számított 20 zacskó viszont még mindig jóval több a négynél, amit Dániában és Finnországban használnak az emberek. Építkezés, szerelés esetén nehezebb elkerülni a a polietilénből (PE), polipropilénből (PP) gyártott rugalmas műanyag csövek, szerelvények, tartályok használatát. A termékek olcsóbbak, mint a fém, ezért ezeket lehet kapni a barkácsáruházakban.

Fogkrém

A glicerint többek között a fogkrém előállítására használják. A szerves vegyület a többértékű cukoralkoholok közé tartozik. Állati és növényi zsírokban egyaránt előfordul, 7-13 százalékos arányban. Kivonva számos gyógyszer- és kozmetikai ipari termékben megtalálható, a fogkrémen kívül szappanokban, samponokban, hidratáló krémekben, szájvizekben, köhögéscsillapítókban, gyógynövénykivonat-készítésnél pedig az etil-alkoholt (etanolt) helyettesíti.

Az állatvédők szempontjából az a gond, hogy nem mindig lehet tudni, hogy a gyártó növényi eredetű glicerint használt vagy sem. Több világmárka tulajdonosa jelentette be, hogy kozmetikai termékei nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, ilyen például a Colgate-Palmolive (de csak a kanadai honlapjukon találtuk meg a vegetáriánusoknak készült tájékoztatót).

Megoldás: vásároljon növényi eredetű fogkrémet, vagy próbálja meg saját kezűleg elkészíteni. Ha nem boltban, hanem interneten vásárol natúrfogkrémet, a biztonság kedvéért próbálja meg kideríteni, hogy készítői között van-e gyógyszerész. Ha műanyag tubus helyett üvegtégelyben vásárol, akkor még jobban jár, mert a kettős csomagolás nélkül nem szemetel sem a papírdobozzal, sem a műanyaggal.