Megbüntették a francia bébitejpor népszerűsítőinek egy csoportját Kínában

Tizenhárom egészségügyi dolgozót büntettek meg az észak-kínai Tiencsin városban, mert kenőpénzt fogadott el a francia Danone vállalattól bébitejporának népszerűsítéséért - jelentette a helyi kormányzat tájékoztatása nyomán a kínai média hétfőn.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 14. szabo.daniel

Tizenhárom egészségügyi dolgozót büntettek meg az észak-kínai Tiencsin városban, mert kenőpénzt fogadott el a francia Danone vállalattól bébitejporának népszerűsítéséért – jelentette a helyi kormányzat tájékoztatása nyomán a kínai média hétfőn.


A kínai központi televízió (CCTV) szeptemberi riportját követően a városi egészségügyi hivatal a helyi kormányzattal és a rendőrséggel együtt vizsgálatot végzett. Ennek eredményeként megállapították, hogy összesen 85 kórház 116 dolgozója fogadott el kenőpénzt a Danone-tól.

Ennek fejében az újszülöttek szüleinek tájékoztatást tartottak, amelyek során bemutatták a Danone Dumex nevű termékét, s használatra ajánlották azt. Ezenkívül voltak olyanok, akiknek a csecsemőket az ingyen kapott tejporral “rászoktatás” céljából etetniük kellett.

A legsúlyosabb vétséget elkövető 13 kórházi dolgozó között vannak olyanok, akiknek visszavonták egészségügyi működési engedélyét, és akiknek csökkentették a fizetését. Hat városi, illetve kerületi vezetőt, akik az egészségügyi területért feleltek, adminisztratív büntetésben részesítettek.

A kormányzati közlemény szerint a 116 megvesztegetett által kapott pénzt az illetékesek “begyűjtötték”.  A CCTV-nek a Danone kínai leányvállalatának volt értékesítési menedzsere nyilatkozott, azt állítva, hogy havonta több százezer jüant fordított vesztegetésre és ajándékokra (1 jüan = 36 forint).