Megdőlt a vízállásrekord a fővárosban

A Duna szombat délután 861 centi volt Budapesten, ez az eddig mért legmagasabb érték, a tetőzést itt hétfő hajnalra várják. A kiritkus pontokon folyamatosan erősítik a gátakat. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: a következő 2 nap lesz a legnehezebb; a legfontosabb szempont, hogy emberi életben ne essen kár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 08. bencze.aron

A Duna szombat délután 861 centi volt Budapesten, ez az eddig mért legmagasabb érték, a tetőzést itt hétfő hajnalra várják. A kiritkus pontokon folyamatosan erősítik a gátakat. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: a következő 2 nap lesz a legnehezebb; a legfontosabb szempont, hogy emberi életben ne essen kár.


Itt érdeklődhetnek az autósok az elszállított kocsikról

A rendőrség ingyenesen hívható 107-es telefonszámán, valamint az Információs Központ számán, 06-1-301-7500-on érdeklődhetnek azok, akiknek az autóját Budapesten az árvízi munkálatok miatt elszállították – közölte honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint EZEN a webcímen is tájékozódhatnak az autósok.

Gyűjt a Vöröskereszt

Tíz gyűjtőpontot hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz sújtotta megyékben. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van szükség. A gyűjtőpontok helye és nyitva tartása megtalálható a voroskereszt.hu weboldalon.

ORFK: kétezer rendőr a védekezésben

Kétezer rendőr dolgozik a dunai árvízi védekezésben – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság. Készültségben áll 124 rendőrségi mikrobusz és személykocsi, valamint 4 helikopter, hogy szükség esetén homokzsákokat szállítsanak vagy embereket mentsenek. Ugyancsak készültségben van a Dunai Vizirendészet teljes állománya.

Vízügy: a „katasztrófaturizmus” akadályozza a munkát

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) arra kéri az embereket, hagyják szabadon a töltéseket és az odavezető utakat, ha nem a védekezésben vesznek részt, mert a „katasztrófaturizmus” akadályozza a munkát. A védőtöltéseken kizárólag a védekezésben részt vevők tartózkodhatnak, a munkákat akadályozó gépjárműveket haladéktalanul elszállíttatják, a védekezést akadályozó magatartás rendőri intézkedést von maga után.

Több százan védekeznek Koroncón

Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón. A települést Bakony-ér veszélyezteti, amelyet a Dunából érkező víz duzzasztott vissza: a június elején megszokott 30-50 centivel szemben most 400 centis a víz. A gátakat erősítik homokzsákokkal, és várják, hogy tetőzzön az ár, amelynek emelkedése mostanra már igencsak lelassult.

Lezárták a 11-est Budakalász után

Lezárták a 11-es főút Budakalásztól északra vezető szakaszát szombat délután, mert a kiránduló jelentősen nehezítik a védelmi munkálatokat, sem autóval, sem kerékpárral, sem más módon nem lehet bemenni, csak az ott lakóknak.  

Tahitótfalun áttörte az ideiglenes gátat a víz

Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen. A település önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.