Megemlékezés és gyermeknap május utolsó hétvégéjén – színes fotók

Május végén nem csak a gyerekeket, de azokat a hőseinket is ünnepeljük, akik az életüket adták értünk a határon inneni és határon túl. Gyűjteményünkből most láthatjátok, hogy szórakoztak a gyermekek, és hogyan emlékeztek a felnőttek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 30. Csontos Dóra

Május végén nem csak a gyerekeket, de azokat a hőseinket is ünnepeljük, akik az életüket adták értünk a határon inneni és határon túl. Gyűjteményünkből most láthatjátok, hogy szórakoztak a gyermekek, és hogyan emlékeztek a felnőttek.


Gyereknap a Gyermekvasúton

Rengeteg család utazott a budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő Gyermekvasúton május 28-án. Gyereknap alkalmából a hétvégén ingyen utazhattak a kicsik a világ leghosszabb olyan vasútvonalán – 11,7018 kilométeren – amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hősök napja – Megemlékezés Budapesten

A háborúkban, a határon inneni és határon túli harctereken elesettek előtt tisztelgett Kövér László Vámosújfaluban május utolsó vasárnapján, a magyar hősök emlékünnepén, hangsúlyozva, életük feláldozásával a magyar hősök egy ezredéven át nemcsak Magyarországot, hanem Európát is védték.

MTI Fotó: Vajda János

Az emlékműnél, amely mellé a Szent Korona másolatát is elhelyezték, első világháborús egyenruhát viselő katonák álltak őrséget. A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az emlékezést az elesett magyar hősökre először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Díszlövés ágyúval a magyar hősök emlékünnepén Budapesten, a Hősök terén 2016. május 29-én.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szabadtéri kiállítás nyílt a Városligetben

Hősök, honvédek címmel szabadtéri kiállítás nyílt meg meg május 27-én Budapesten a Városligetben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából. A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának tájékoztatása szerint a Széchenyi fürdő metrómegálló kijáratánál lévő tárlaton az I. és a II. világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc katonahőseinek, valamint a Magyar Honvédség mai bátor katonáinak kiemelkedő tetteit is bemutatják.

MTI Fotó: Kallos Bea

A városligeti kiállításon május 20. és 30. között várják az érdeklődőket. A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját.