Megkezdődött a helyreállítás a fővárosban

Megkezdődtek az árvíz utáni helyreállítási munkálatok a fővárosban, szombat déltől pedig már a személyszállító nagyhajók is közlekedhetnek a Duna budapesti szakaszán - jelentette be a budapesti kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
átvíz
2013. június 15. szabo.daniel

Megkezdődtek az árvíz utáni helyreállítási munkálatok a fővárosban, szombat déltől pedig már a személyszállító nagyhajók is közlekedhetnek a Duna budapesti szakaszán – jelentette be a budapesti kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombati sajtótájékoztatóján.


Pesti Imre a Dagály strand előtt ismertette, hogy a területen néhány napja még több ezer ember védekezett az árhullám ellen, a környéken csaknem 180 ezer homokzsákot használtak fel, és több helyen is úgynevezett ellennyomó medencéket kellett építeni, mostanra pedig már megnyílt a fürdő a látogatók előtt.

A friss tapasztalatokról szólva elmondta: a Lukács, Király és Palatinus fürdők még zárva vannak, a Margitszigeten több alacsonyabban fekvő területen áll a víz. A sziget egy része várhatóan szerdától látogatható az Árpád híd felől. A Nánási út és a Királyok útja “felszabadítása” azonban még nem várható a következő napokban – mondta Pesti Imre.

Az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a közutak mielőbbi megnyitását, s megjegyezte: az alsó rakpartokon várhatóan hétfőn megindulhat a forgalom, itt jelenleg tart a takarítás.

A bizottsági elnök jelezte: délután 3 órakor befejezi működését a főváros védelmi bizottsága, és létrejön a Helyreállítási és Újjáépítési Operatív Törzs. Ennek feladata lesz egyebek mellett a védművek bontása. A mintegy másfél millió zsákot több helyen “deponálják”, a homokból később kérhetnek az önkormányzatok, a zsákokat pedig szervezetek és magánszemélyek használhatják fel, de élelmiszert, élelmiszer-alapanyagot nem tárolhatnak bennük.

A törzs feladata a fertőtlenítés levezénylése is. Pesti Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az elöntött épületeket érdemes alaposan fertőtleníteni hipóval, amit az önkormányzatoknál is lehet igényelni.

Fontos további feladatnak nevezte a szúnyogirtást is.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint déltől lehet hajózni a Dunán, ugyanakkor a Margitsziget két oldalán csak lassú, óvatos haladás engedélyezett.