Mégsem házasodhatnak a melegek

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elrendelte, hogy Utah államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 06. szabo.daniel

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elrendelte, hogy Utah államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára.


Döntésével a bírói testület a többségében mormonok lakta állam vezetése kérésének adott helyt. Utah ugyanis hivatalosan megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely az Egyesült Államok alkotmányával ellentétben állónak ítélte az állam alaptörvényének a homoszexuális házasságokat tiltó rendelkezését.

Az ügyet a denveri szövetségi fellebbviteli bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja majd. A legfelsőbb bíróság hétfői végzése ideiglenes hatályú és nem foglal állást a problémával kapcsolatban.

Utahban 2004-ben a választók 66 százaléka szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, amely törvényen kívül helyezte a melegek és leszbikusok házasságkötését. Robert Shelby szövetségi bíró december 20-án hozott ítélete szerint azonban ez ellentétes az azonos jogvédelem és a mindenkit megillető tisztességes eljárás alkotmányos elvével. A bírói döntés nyomán Utahban több mint 900 azonos nemű párt eskettek össze.

Gary Herbert utahi republikánus kormányzó élesen bírálta Shelbyt, akit “aktivista szövetségi bírónak” minősített.

A legfelsőbb amerikai bírói testület hétfőn ugyanakkor helybenhagyta azt a bírósági ítéletet, amely Kaliforniában semmissé nyilvánította az azonos neműek házasságára vonatkozó alkotmányos tilalmat.