Megszólaltak Thomas Edison játékbabái

Thomas Edisonról leginkább az elektromosság szokott eszünkbe jutni. Pedig a XIX. században élt feltaláló nevéhez összesen 1093 szabadalom kötődik - köztük a beszélő babák is, amelyek most - 125 év hallgatás után - megszólaltak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
edison
2015. május 18. Gyarmati Orsolya

Thomas Edisonról leginkább az elektromosság szokott eszünkbe jutni. Pedig a XIX. században élt feltaláló nevéhez összesen 1093 szabadalom kötődik – köztük a beszélő babák is, amelyek most – 125 év hallgatás után – megszólaltak.


Robin és Joan Rolfs-nak már régóta birtokában volt két Edison-baba, ám sosem merték megkockáztatni, hogy elindítsák a babák testébe rejtett fonográf-tekercseket.

A Rolf testvérek, akik régóta szenvedéyes gyűjtői Edison fonográfjainak, attól tartottak, hogy ha elfordítják a kart a babák hátán, a tű tönkreteheti a tekercset. Így aztán a babák hosszú évek óta üldögéltek egy polcon egy olyan üzenettel, amit senki nem hallhat.

A Edison-babák gyártása mindössze 6 hétig tartott 1890-ben, a gyerekek ugyanis csak nehezen tudták működtetni a babákat, és inkább ijesztőnek, mint érdekesnek találták a játékokat.
Pedig valószínűleg a babákba rejtett tekercsek számítanak a világ első szórakoztató lemezeinek – a maguk gyermekmondókáival.

Végül a Rolf testvérek megkérdeztek néhány szakembert, hogy el lehetne-e indítani a babákban lévő fonográftekercseket. Így jutottak el egy, az amerikai kormány által fenntartott laboratóriumba, ahol kifejlesztettek egy olyan módszert, ami a rendkívül érzékeny lemezeket is képes lejátszani.
 
A kísérlet sikerrel járt, s a Thomas Edison Historical Park ki is tett oldalára három soha nem hallott, Edison-babából származó felvételt.

Ide kattintva Ti is meghallgathatjátok őket!