Meryl Streep is női egyenjogúságot követel

Gondoltad volna, hogy a szüfrazsetteknek köszönhetjük a női szavazatjogot? Film is készült róluk. És a nők akcióba léptek: a Londoni Filmfesztivál szerdai megnyitóján a női egyenjogúságért szólalt fel a Suffragette című nyitófilm főszereplője, Meryl Streep.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyenjogúság
2015. október 08. Szaurella

Gondoltad volna, hogy a szüfrazsetteknek köszönhetjük a női szavazatjogot? Film is készült róluk. A nőket a középpontba állító Londoni Filmfesztivál szerdai megnyitóján a női egyenjogúságért szólalt fel a Suffragette című nyitófilm főszereplője, Meryl Streep.


A Carrey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter szereplésével forgatott Suffragette című 20. század elején játszódó dráma Sarah Gavron rendezésében készült Abi Morgan forgatókönyvéből. Mint Clare Stewart, az 59. BIF Londoni Filmfesztivál igazgatója korábban elmondta: a Suffragette című filmet “brit nők forgatták olyan brit nőkről, akik megváltoztatták a történelem menetét”. Azért a férfiaknak is sokat köszönhetünk – de ez már szerkesztőségünk megjegyzése!

Filmipari diszkrimináció

A sokszoros Oscar-díjas Meryl Streep, aki Emmeline Pankhurst nőjogi aktivistát alakítja a Suffragette-ben, a megnyitó gála közönsége előtt emelte fel szavát a szórakoztatóiparban a nőket világszerte sújtó diszkrimináció – olvasható a BBC News honlapján. “Ha a kormányzók testületében ülő férfiak nem érzik kényelmetlenül magukat azért, mert a székek felét nem nők foglalják el, akkor nem érhetünk el semmiféle előrelépést” – fogalmazott a színésznő. A filmipart irányító befolyással kapcsolatban beszédes adatokat idézett: a nagy hatású Rotten Tomatoes filmes honlap kritikusai és bloggerei között 168 nő és 760 férfi van. A New York-i Filmkritikusok Körében 37 férfi mellett két nő kapott helyet. Streep felháborítónak nevezte a nőket hátrányosan érintő sztereotip megkülönböztetést és a nők elfogadására szólított fel.

 

A Suffragette című film elismeréssel adózik az 1910-es évek elején a brit nők szavazati jogáért küzdő szüfrazsettek előtt, és emlékeztet arra, hogy “mit adtak nekünk, de arra is, hogy most hol tartunk a világban” – fejtette ki Carey Mulligan. A színésznő szerint “még mindig olyan társadalomban élünk, amely szexista”.  Sarah Gavon hangsúlyozta, hogy Emmeline Pankhurst élete is megért egy filmet, de ő nem “egy rendkívüli nőt” akart bemutatni. Éppenséggel egy hétköznapi nő sorsa érdekelte, egy dolgozó nőé, aki a változások élére áll. “Úgy gondoltuk, ha ennek a nőnek a nyomába eredünk, az kapcsolatot teremt a világban ma élő nőkkel”.
A díszvetítést egy nők jogaiért küzdő aktivista csoport késleltette demonstrációjával. A családon belüli erőszak ellen küzdő brit Sisters Uncut csoport tucatnyi tagja a premierhez leterített vörös szőnyegre feküdt le, és a “Halott nők nem tudnak szavazni” feliratot tartották maguk elé. Twitter-üzenetükben hangsúlyozták, hogy folytatják a szüfrazsettek által elkezdett harcot a nők egyenjogúságáért. A protestálókat végül biztonsági őrök vitték el a szőnyegről.