Miért szexista a női mosdót jelző piktogram?

Egy Seattle-i feminista fejéből pattant ki annak a feminista színezőkönyvnek az ötlete, amelyben feministák fekete-fehér és szürke képei lesznek majd láthatók a tőlük származó idézetekkel együtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 26. Gyarmati Orsolya
Egy Seattle-i feminista fejéből pattant ki annak a feminista színezőkönyvnek az ötlete, amelyben feministák fekete-fehér és szürke képei lesznek majd láthatók a tőlük származó idézetekkel együtt.


A Badass Feminist Coloring Book című könyv leendő szerzője Ijeoma Oluo feminista író, aki többek között olyan idézeteket szeretne a kötetbe tenni, mint: “Egy olyan világban élünk, ami annyira szexista, hogy a nők még mindig nem viselhetnek alsóneműt a mosdók ajtaján látható ábrázolásokon.”

(Ejha! – a szerk.)

A Kickstarter nevű projekt keretében megvalósítani tervezett “radikális könyv” a “színezés meditatív jellegét kombinálja a feminizmus forradalmi lelkületével”. Oluo tervei szerint a köteben legalább 20 neves feminista szerepel majd.

“Ezek az emberek írók, komikusok, anyák, lányok, szexuális szolgáltatásokból élő nők. Más az életkoruk, a fajuk, az alakjuk és a nemi identitásuk, de mindannyian feministák”, magyarázza Oluo a Huffington Postban megjelent cikkben.

“Semmi nem megnyugtatóbb és megerősítőbb számomra, mint az, ha a fantasztikus feminista harcra fókuszálok, hogy a világot egy jobb hellyé tegyem”, vallotta be Oluo a magazinnak. “Rá akartam irányítani a reflektorfényt olyan feministákra, akikről nemigen hallott még a nagyközönség – akik nem akarnak megfelelni annak a középosztálybeli heteroszexuális fehér nő-imázsnak, amit általában a feministáktól megszoktunk. Azt akarom, hogy az emberek lássák meg a femunizmusban a szépséget, de nem a hagyományos értelemben vett szépséget, amivel gyakran megbántják a a nőket, hanem az erőből, a kitartásból, a kedvességből és az empátiából fakadót. A könyv egyben tisztelgés feminista barátaim előtt, valamint a közösség és a szolidaritás ünneplése.”, tette hozzá a könyv leendő szerzője.