Milyen hatással lehet gyermekeinkre egy-egy Facebook-fotó?

A közösségi hálón közzétett fotók ártalmas szokásokra, ivásra és dohányzásra sarkallhatják a serdülőket - adta hírül egy kedden megjelent amerikai tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 05. bencze.aron

A közösségi hálón közzétett fotók ártalmas szokásokra, ivásra és dohányzásra sarkallhatják a serdülőket – adta hírül egy kedden megjelent amerikai tanulmány.


A Journal of Adolescent Health című szaklap legutóbbi számában közzétett kutatás azt mutatta ki, hogy a Facebookon és a MySpace-en dohányzó vagy alkoholt fogyasztó barátaik fotóit nézegető tinédzserek hajlamosabbak maguk is inni vagy rágyújtani.

„Arra az eredményre jutottunk, hogy a serdülőket erősen befolyásolhatják barátaik közösségi oldalakon közzétett fotói. Tudomásunk szerint ez az első vizsgálat, amely analitikus módszerekkel tanulmányozta a közösségi portálokat azzal a céllal, hogy meghatározzuk, a serdülők online tevékenysége hogyan befolyásolja az alkoholfogyasztást és a dohányzást” – magyarázta Thomas Valente, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője.

Valente és kutatócsoportja 1563 diák viselkedését tanulmányozta 2010 októbere és 2011 áprilisa között, mindannyian ugyanabba a középiskolába jártak.

A kutatók felfedezték, hogy például a a közösségi hálón jelen lévő baráti kör nagysága nem befolyásolta az egészségre ártalmas szokások kialakulását. Ezzel szemben a “barátaikat” erősen illuminált állapotban vagy bulizás közben ábrázoló képek, úgy tűnik, alkoholfogyasztásra és cigarettázásra ösztönözték a serdülőket.

„Ez arra utal, hogy a barátok online viselkedése valószínűleg befolyásolja a kortársaik magatartását. Ha figyelembe vesszük, hogy a 12-17 éves amerikai gyerekek 95 százaléka mindennap felmegy a világhálóra, és 80 százalékuk a közösségi hálókat használja a kommunikációra, akkor ez a tényező igen fontos lehet” – hangsúlyozta a másik szerző, Grace Hung.