Mit csináljunk augusztus utolsó hétvégéjén?

A válasz egyszerű: menjünk ki a szabadba! Rengeteg színes programmal találkozhatunk, ami kicsiket és nagyokat egyaránt le vesz majd a lábáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állatkertek éjszakája
2015. augusztus 28. Csontos Dóra

A válasz egyszerű: menjünk ki a szabadba! Rengeteg színes programmal találkozhatunk, ami kicsiket és nagyokat egyaránt le vesz majd a lábáról.


Állatkertek éjszakája

Idén az ország tizenegy településén, 12 állatkertben szervezik meg a programot. Budapest vonzáskörzetében a Fővárosi Állatkert mellett a Tropicarium és a Budakeszi Vadaspark, Győr, Veszprém, Pécsen a belvárosi Akvárium-Terrárium és a Zsolnay Kulturális Negyed, az ország másik felében pedig Miskolc, Debrecen, Jászberény, Kecskemét, Szeged, és a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum csatlakozott a rendezvényhez.

A programok minden helyszínen igazodnak a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez, lesz, ahol korábban kezdenek és tovább tartanak nyitva, de a legtöbb helyen – ahogy a fővárosban is – este 7-kor kezdődik és éjfélig tart az esemény.

“Ilyenkor arra törekszünk, hogy még közelebb lehessen kerülni az állatokhoz, valamint hogy kicsit betekinthessenek a látogatók a kulisszák mögé is. A fővárosban például lesznek izgalmas látványetetéseink, amelyekbe a közönséget is bevonjuk, de azt is meg lehet nézni, hogyan esznek marhaszívet a piráják” – árulta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Újbudai nyárbúcsúztató

A hétvégi programok két helyszínen is zajlanak. A Bikás parkban augusztus 29-én délelőtt fél 11-től egészen este fél 10-ig színes programok várják az érdeklődőket. Többek közt fellép a Groovehouse, az Apacuka és DJ Dominik. Az ünneplésbe beszáll a 11 éves Savoya Park is. A bevásárlóközpontban 29-én közös születésnapi és tanévnyitó fesztivál keretében délután Takács Nikolas és Szabó Ádám koncertezik, majd este Hobo és bandája, a KFT és a Balkán Fanatik lép színpadra.

A családi rendezvény délelőtt fél 11-től este 10 óráig tart, a belépés ingyenes a nyárbúcsúztatóra.

X. Éjjel nappal nyitva fesztivál

Szentendrére kötelező lesz kilátogatni a hétvégén, ugyanis csupa színes programmal várják az érdeklődőket. A hétvégén a kicsiket Gyerek Korzóval várják délután kettőtől éjfélig. Itt lesz terményes játszóház, gyurmázás és csodafestmény készítése festékcseppekből. Ha ez nem lenne elég, a kicsik részt vehetnek egy családi óriás festmény készítésben eszközökkel, de ecset nélkül és óriás buborék eregetésben is. Délután négytől a rajzolni imádók versenye következik, ugyanis megrendezésre kerül az aszfalt rajverseny, melynek nyertese egy ajándékjegyet kap a városnéző kisvonatra. Mindeközben fellép a Zsebpeca együttes.

Az idősebbek részt vehetnek kacsaúsztatáson, ahol őrült verseny indul azért, hogy kiderüljön, kinek a kacsája úszik be elsőként a célba. Lesz retro könyvvásár, társasjáték éjjel-nappal valamint Középfölde felfedezése a Gyűrűk Ura szereplőivel.

Azok, akik szeretik a bort, az irodalmat és a filozófiát együtt lazulhatnak a belvárosi révállomástól induló hajón. Itt, Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvébe kaphatnak bepillantást, melyből Balázs László Gábor színész-előadóművész fog előadni, illetve borkóstolásra is nyílik lehetőség.

Részletes leírásért és programajánlóért látogass el Szentendre honlapjára.

Piacok Napja

Vasárnap második alkalommal kerül megrendezésre a Piacok Napja a belvárosi Erzsébet téren. Az eseményen, melynek főszervezője a sérült emberek társadalmi integrációjával foglalkozó Nem Adom Fel Alapítvány, a legfontosabb közösségi piacok – a WAMP Design Vásár, a Gardrób Közösségi Vásár, az Antik Placc – Antik és dizájn vásár, a Segítő Vásárlás és a Nagy Budapesti Kultúrzsibi – vesznek részt.

Az esemény lehetőség lesz kiemelkedő magyar designereket, művészeket, neves galériákat megismerni, használt ruhát vásárolni, valamint a régi és az új keveredését megismerni újragondolt, átalakított tárgyakkal.

A rendezvény egyben jótékonysági esemény is. A szervezők, az árusok és a vásárlók is többféle formában támogathatják a fogyatékos emberek társadalmi integrációját. A befolyt összeget az ősszel megnyíló, első, budapesti fogyatékos emberek közreműködésével működtetett, integrált kávézó és közösségi tér kialakítására fordítja a Nem Adom Fel Alapítvány. A Piac hangulatát az utcazene teszi teljessé, melyet az Alapítvány biztosít integrált zenekarával NEMADOMFEL Együttessel.

Időpont: 2015. augusztus 30. 11 órától 18 óráig

III. Szentendrei borfesztivál

Ideje, hogy a szülők is kikapcsolódjanak és pihenjenek egy kicsit egy jó bor társaságában. A Duna-korzó területén felvonuló több mint 20 neves pincészet mellett a rendezvény keretén belül különböző bor ihlette városismereti séták és hajós programok is várják a borbarátokat.

A városismereti séta során Benkovits Györgynek köszönhe-tően feltárulnak az elmúlt századokról ránk maradt ismeretek, Hidegkuti Gergely segítségével pedig megkóstolhatjuk, hogy vajon milyenek is lehettek Szentendre egykor méltán híres, legnépszerűbb borai.

Találkozó: a Tourinform Irodánál (Dumtsa J. u. 22.) augusztus 29-én, szombaton 18:30-kor. A séta hossza kb. 90 perc a belváros területén, 2.5 km hosszan, 4 féle bor kostolásával. A részvételi díj 1.000 Ft/fő.

Aki séta helyett kóstolna, nevezzen be egy szuper pincetúrára. A város alatt több tíz kilométernyi pince húzódik, melyek jelentős része rejtve van a látogatók elől.

Találkozó: az Apor hídnál augusztus 30-án, vasárnap 16:00 órakor. A részvételi díj 500 Ft.

Ingyenes hétvégi programokból sem lesz hiány; fellép többek közt: Varga Viktor, Dér Heni, Wolf Kati és a Krúdy Orfeum. És, aki éjjel sem bír magával az nyugodtan csatlakozhat hajnali kettőig az utcabálozó ifjúsághoz. 

Részletes programleírást kattinson IDE