Mohácsnál tetőzik a Duna, Budapesten már bontják a töltéseket

Budapest fellélegezhet, az ország most a déli Duna-szakaszokra figyel, ahol a dunai árhullám várhatóan szombat hajnalban hagyja el az országot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 13. bencze.aron

Budapest fellélegezhet, az ország most a déli Duna-szakaszokra figyel, ahol a dunai árhullám várhatóan szombat hajnalban hagyja el az országot.


Június 18-a körül lehet újra használni a rakpartokat Budapesten

Várhatóan június 18-a körül az autósok ismét használatba vehetik Budapesten az alsó rakpartokat – közölte Facebook-oldalán Tarlós István főpolgármester. Ehhez a Duna vízszintjének 645 centiméterre kell csökkennie, amelyre jövő kedd környékén lehet számítani – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a hátra lévő takarítási és fertőtlenítési munka “nem fog túlságosan elhúzódni”.

Csongrád megyéből két és fél ezren védekeztek a Dunánál

Csongrád megyéből civilek és hivatásosok eddig csaknem két és fél ezren vettek részt az árvíz elleni védekezésben a Dunánál, a megyei védelmi bizottság 140 szakembere, emellett rövidebb-hosszabb időre 420 önkéntes. Szentesről és Hódmezővásárhelyről a honvédség 1800 katonát vezényelt a gátakhoz, 34 technikai eszközzel, a vízügyi igazgatóságtól pedig 110 fő vett részt 20 szivattyúval a védekezési munkákban.

Bajánál nagyon lassan apad

Bajánál a Duna hosszan elnyúló tetőzését lassú apadás követi:  szerdán egész nap a 989 centiméteres rekord vízmagasság közelében tetőzött a Duna. Csütörtökön 10 órára 983 centiméterre csökkent a vízszint, amely vízügyi szakemberek szerint vasárnap reggelre csökkenhet 900 centiméter alá, ekkor másodfokúra mérséklődhet az árvízvédelmi készültség. A munka nem fejeződött be, a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, mert még mindig a valaha mért legmagasabb vízmagasság 1965-ben mért 976 centiméter felett áll a Duna – mondta el Zsigó Róbert polgármester.

Ezer ember van még kitelepítve

Még mintegy ezer ember van kitelepítve a dunai árvíz miatt – mondta a kormányszóvivő. Giró-Szász András elmondta: tegnap kétszázan ismét visszatérhettek otthonaikba. A kormányszóvivő szólt arról is, hogy a Budapest fölötti, illetve a főváros alatti szakaszon Bajáig bezárólag mindenhol apad a Duna. Az árvíz miatt jelenleg 540 kilométeren van érvényben rendkívüli védekezés. További 60 kilométeres szakaszon harmadfokú, 100 kilométeren pedig elsőfokú a készültség. Az árvízi védekezésben jelenleg 7500-an vesznek részt. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az összefogás számlaszámára és az adományvonalra ma délelőttig 310 millió forint érkezett.