Nagymarosi talákozó és hétvégi programok

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 15. Paulik András

2015. május 16-án újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

A tavaszi találkozó témája a tisztaság, mottója – csatlakozva Ferenc pápa ifjúsági világnapi üzenetének jelmondatához: „Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent” (Mt 5,8).

A találkozóra a Nagymarosi Levélben (elérhető a találkozó honlapján a http://nagymaros.katolikus.hu/?page=level címen) feltett három kérdés átgondolásával, elmélyítésével is készülhetnek a fiatalok:

1.    Hiszek-e a Teremtő Istenben? Hiszek-e Isten engem hordozó tenyerében? A kezdeti, akár csak egyszavas válasz után vegyük elő a héten többször ezt a kérdést. Mély kincsek vannak elrejtve a válaszlehetőségben: ássuk ki őszintén ezeket felkészülésül ezen a héten.

2.    Milyen Istenben hiszek? Olyanban, Aki Van, akinek szavai, üzenete, terve, kérése és hívása itt és most érvényes? Vagy aktualizált, redukált, a hitem mértékéhez, erőmhöz igazított Istenem van? Hol tudok lépni a mindenható Isten felé?

3.    Testem a lélek karbantartható, építhető temploma. Milyen apró lépést tudok tenni, hogy lelkemnek templomibb környezetet ajándékozhassak? Hozz Nagymarosra legalább egy ilyen megtett lépést, hogy a többieknek is segíts vele!

A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök lesz.

A nap vázlatos felépítése

•  9.00 – közös reggeli ima – a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia Gitáros Kórusa vezetésével (plébániakert)
• 10.00 – főelőadás – Gloviczki Eszter és férje, valamint Hodász András atya (plébániakert)
• 11.00 – fakultációk (különböző helyszíneken)
• 13.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
• 14.00 – szentségimádás – a Ferences Szegénygondozó Nővérek vezetésével (plébániakert)
• 15.00 – szünet
• 15.30 – énekpróba a szentmisére
• 16.00 – szentmise – főcelebráns: Böcskei László nagyváradi megyéspüspök (plébániakert)
• 18.00 – közös éneklés Sillye Jenővel, majd táncház a Jászok együttessel (plébániakert)

Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt.

* Gloviczki Esztert és férjét a Művelődési házban, míg Hodász Andrást és munkatársait a plébániakertben kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.
* A református templom biblikus műhelynek ad helyet, ahol Radnóti Mária szociális testvér várja az érdeklődőket.
* A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor, Várnai Péter és Lejtényi Emmánuel atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
* A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.
* A plébániatemplom altemplomában és a Művelődési házban a kecskeméti Parázs Pasztorális központ szakemberei tartanak beszélgetéssel egybekötött előadást. A fakultációk címei: Isten-adta szexualitásunk. Hogyan tudjuk kiteljesíteni férfiként, nőként, házasként, egyedülállóként, szerzetesként? Illetve: Tisztaság a párkapcsolatban – nehézség vagy kihívás?
* A kálvária alsó kápolnájában a találkozó alatt csendes szentségimádás zajlik majd.
* Műhely az imádságról. A tiszta szívűek látják meg az Istent, de nincs tisztaság imádság nélkül. Ki az, akit választok? Ki az, aki választott engem? Az igazi nagy Ő és a Vele való kapcsolat. Mi segít az imádságban? Ebben a témában várják az érdeklődőket a Szent Márton Közösségi Házban (volt napközi) az Iránytű team tagjai: dr. Csépányi Gábor, Piatrik Pió OFM, Petres Lúcia OP, és Koronkai Zoltán SJ.
* Az Oázis mentálhigiénés szolgálat munkatársai várják a személyes beszélgetésre, meghallgatásra vágyó fiatalokat a Szent Márton Közösségi Házban.
* Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.

A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat, illetve programot bemutató standok várják az érdeklődőket, mint például a Jó Pásztor nővérek, Katolikus Ifjúsági Mozgalom, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, szaléziak, Kovászoló, Emberhalászok, jezsuiták, Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, Pálos nővérek, Mária Út, kórházlelkészség, jezsuiták, szegedi Szent Imre Kollégium…

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:

• Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
• Nagy I. altábor – 2-4. osztályosok
• Nagy II. altábor – 5-6. osztályosok
• Kamaszmaros – 7-8. osztályosok
• Diákmaros – 9-10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu
 


LEGO Store Show
   
Budapest 2015. május 15. – 2015. május 17.

Web: www.legostore.hu

Tavaly, amikor a LEGO Toronyépítésen felépítettük minden idők legmagasabb LEGO Tornyát és a LEGO Store Budapest ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, egy álmunk valóra vált. Az esemény után azonban hiányérzetünk támad. A rendezvény sikere, a látogatók elégedettsége és az építő gyermekek lelkesedése és öröme arra sarkallt minket, hogy az űrt betöltsük, és hogy ez a nem mindennapi élmény visszaköszönjön minden évben.

A Toronyépítés mintájára megálmodtunk egy hatalmas LEGO játszóházat, mellyel több mint 3 millió LEGO kockával, a LEGO összes fontos brandjével és egy egyedi és Magyarországon még soha nem látott Build the Change aktivitással, valamint húsznál is több, kizárólag a show-ra tervezett LEGO játékkal újra örömet okozhatunk mindazoknak, akik tavaly segítettek nekünk beállítani a világrekordot, és azoknak is, akik valamiért nem lehettek részesei a csúcsdöntésnek, de imádják a LEGO-t.

Így született meg a LEGO Store Show koncepciója. Egy hatalmas LEGO birodalom, ahol hazánkban először a rajongók felépíthetik a jövő városát (Build the Change) melyhez természetesen segítő kezet nyújtunk. Oktatók segítségével megismertetjük a gyerekeket a nap-, a szél- és a vízenergia rejtelmeivel, betekintést engedünk az önfenntartó otthon titkaiba, majd teret engedve a gyerekek kreativitásának, elkezdődhet egy környezettudatos jövő felépítése. A jövő építői az oktatáson szerzett információk alapján, valamint a saját képzelőerejük segítségével felépíthetik saját élőhelyüket, mely végül egy hatalmas, 60m2-es ökováros képében mindenki által megcsodálhatóvá válik.

A jövő építése mellett a látogatók “fejest” ugorhatnak a hatalmas, több mint félmillió kockából álló LEGO homokozóba, részt vehetnek bátorságpróbán, megismerkedhetnek a Technic és a Mindstorms rejtelmeivel, kipróbálhatják a legújabb LEGO Star Wars, Duplo, LEGO City, LEGO Friends stb. játékokat. Ezek mellett a gyerekek részt vehetnek a LEGO tereprali bajnokságon, a Duplo hídépítő versenyen, a Mindstorms robotépítésen és programozáson, amik mellett még megannyi LEGO-s program is szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A rendezvény időtartama alatt nem csak izgalmas játékokkal, hanem kedvezményes vásárlási lehetőséggel is várjuk a látogatókat. A Millenárison felállított LEGO Store-ban minden LEGO termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg!

Helyszín: Millenáris
 


Ökoskodás a Wekerlei Kultúrházban
    
Budapest 2015. május 16.

Web: wkk.kispest.hu
A közelgő gyermeknap alkalmából a WKK környezettudatos, izgalmas és változatos délelőtti programmal várja a kicsiket és szüleiket május 16-án, szombaton 10.00 órától 13.30-ig.

A bábszínházon kívüli programok mindenki számára díjtalanok!
A bábszínházra a részvételi díj egységesen: 900 Ft.

Időpont: 2015. 05. 16., szombat 10.00 -13.30
Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár
1192 Budapest, Petur u. 7. Tel.: 282 9895, 358 0690
 


Múzeumok Majálisa
   
Budapest 2015. május 16. – 2015. május 17.

Web: www.facebook.com/nemzetimuzeum

2015, május 16-17-én a Magyar Nemzeti Múzeum 20. alkalommal rendezi meg az ország múzeumainak a találkozóját, a Múzeumok Majálisát. A 20. Majálison a múzeumok – a 20. század embereiként – a 20/20-at értelmezik és értelmezik újra, sok-sok szempontból, és itt osztják ki az Év Múzeuma és az Év Kiállítása díjakat. A Magyar Nemzeti Múzeum május 16-án, a Múzeumok Európai Éjszakáján este 10 óráig várja az új programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.

Helyszín: Nemzeti Múzeum


Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban
   
Budapest 2015. május 16. – 2015. május 17.
Web: www.aquincum.hu

Gladiátorok, római légiók és kézműves mesterek népesítik be az Aquincumi Múzeum virágkompozíciókkal díszített romkertjét az antik római tavaszünnepeket idéző két napos családi rendezvényen. A harci bemutatók és kézműves programok mellet a gyermekek római ügyességi játékokon is részt vehetnek és színházi előadás is szórakoztatja a közönséget.

Belépőjegyek:
Felnőtt: 1900,- Ft
Diák (6-18 év): 850,- Ft
Nyugdíjas: 850,- Ft
Fogyatékkal élők: 850,- Ft
Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 4200,- Ft, minden további gyermek 300,- Ft/fő

Helyszín: Aquincumi Múzeum 1031 Bp. Szentendrei út 135.