Nem játszhat a két kislány, mert belehalhatnak

Különleges betegséggel küzd Darcie and Evie Chapman: a két szöszi kislánynak olyan típusú epilepsziája van, hogy bármilyen örömteli izgalom is a halálukat okozhatja. A két szöszi kislány ezért nem játszhat és nem nyaralhat - számol be a Daily Mail cikkére hivazkova a Bors.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Dravet-szindróma
2013. június 06. bencze.aron

Különleges betegséggel küzd Darcie and Evie Chapman: a két szöszi kislánynak olyan típusú epilepsziája van, hogy bármilyen örömteli izgalom is a halálukat okozhatja. A két szöszi kislány ezért nem játszhat és nem nyaralhat – számol be a Daily Mail cikkére hivazkova a Bors.


Úgynevezett Dravet-szindrómával születtek az Angliában élő kétéves ikrek, akiket az állapotuk miatt nemcsak a széltől, hanem a nagy örömöktől is óvni kell. A fokozott izgalom, valamint a nagyobb hőmérsékletváltozás ugyanis olyan súlyos rohamot válthat ki náluk, hogy abba bele is halhatnak, számolt be a Daily Mail.

A Dravet-szindróma az idegrendszeri megbetegedések egy ritka formája, egyfajta epilepszia, amelyet egy genetikai hiba okoz, és gyógyszerrel is nehezen kezelhető. Darcie és Evie emiatt például nem játszhat kedvére a játszótéren, és nyaralni sem viszik el őket a szüleik, mert ezek az örömteli tevékenységek is olyan izgalmi állapotba hozhatják őket, hogy az végzetes lehet rájuk nézve. A két kislány nem tud járni és beszélni, mert betegségük fejlődési rendellenességgel is jár, leginkább azonban a súlyos epilepsziás rohamok veszélyeztetik őket, amelyek hirtelen megmagyarázhatatlan halálhoz vezethetnek, vagy gátolhatják az agy oxigénellátását.

A szülők elmondták, hogy gyógyszeres kezeléssel most már sikerült legalább annyit elérni, hogy a kicsiknek csak havonta egyszer-kétszer van életveszélyes rohamuk.