Nyomás a suliba! – Könyvek az iskolakezdéshez

Az iskolától a legtöbb szülő fél, de legalábbis aggódik - milyen lesz a tanító, szeretni fogják-e a gyerekem, hamar megtalálja-e a helyét? Épp ezért természetes, hogy a gyerekünk is félni fog, bár még nem is tudja mitől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 05. Csontos Dóra

Az iskolától a legtöbb szülő fél, de legalábbis aggódik – milyen lesz a tanító, szeretni fogják-e a gyerekem, hamar megtalálja-e a helyét? Épp ezért természetes, hogy a gyerekünk is félni fog, bár még nem is tudja mitől.


A legtöbb, amit tehet: olvasson olyan könyveket a gyerekkel közösen, ami megmutatja, milyen egy biztonságos osztály, ami nem erősíti tovább a félelmeket, hanem utat mutat, ami hűen tükrözi a kiskamaszok lelki világát, ami humorral új nézőpontokat ad és ami a fantázia világában kockázatmentes azonosulási pontokat kínál. És, ha ez megvolt, senki se szégyelljen róla beszélni, mert érdemes!

Mirjam Oldenhave: Danny bá’ és a matekrap, ill. Rick de Haas, ford. Rádai Andrea

Danny bát és a 3.a osztályt nagy megtiszteltetés éri! Ők adhatják elő az év végi zenés színdarabot, az igazgatónő szerzeményét. Kár, hogy a darab olyan vacak, hogy nem érdemes megtanulni.

Nem baj, hiszen Danny bának mindig támad valami jó ötlete! Találjanak ki egy előadást, amiben mindenki megmutatja, hogy miben a legjobb: ki a lábdobolásban, ki a szövegelésben, de van, aki a fejszámolásban. Vajon Tobias milyen produkcióval készül majd?

Mindenkinek,

aki szeretne olyan tanító bácsit, akivel a matek és a nyelvtan is játék,

  • aki szeret nevetni,
  • aki szereti a szójátékokat,
  • aki szeretne a világ legaranyosabb osztályának tagja lenni!

Korosztály: 6-10 éves

Gévai Csilla: Amíg kirándulunk, ill. Baranyai (b) András

Panni osztálykirándulásra megy! Életében először fog anya, apa és persze Doma nélkül aludni. Kicsit fél az ismeretlentől, de várja is az izgalmakkal teli három napot a tanyán, ahol a tanító néni és a gazda segítségével megismerkednek a tanya állataival, kútvízben mosakszanak, meglátogatják az öregerdőt, krumplit ültetnek és lovaskocsiznak.

A Most én olvasok!-sorozat következő kötetét a 2. szinten álló, rövid szöveget folyamatosan olvasó gyerekeknek ajánljuk:

  • oldalanként 6-8 mondat
  • nehezebb szavak is előfordulnak
  • kicsit bonyolultabb, de könnyen követhető történet
  • nagy betűk

Korosztály: 5-10 éves

Milos Macourek – Adolf Born: Matyi és Sári a világ körül, ford. Kocsis Péter

Ugye tudod, miért jó, ha van az embernek egy varászlatos telefonkagylója? Hát azért, mert csak bele kell suttognod, hogy mit szeretnél, és már meg is történt!

Matyi és Sári ráadásul olyan jóravaló gyerekek, hogy mindig mindig mindent meg akarnak oldani, aminek általában hatalmas galiba Ezúttal a világ legtávolibb pontjaira keverednek el: elugranak az Északi-sarkra, megmentik Párizsban Vilma nénit, fürdenek egyet az Amazonasban és találkoznak egy afrikai varázslóval sőt még Hollywoodban is járnak Jonatán, a boldos kutya társaságában.

A cseh irodalom nagymesterével garantált az abszurd humor és az igazi cseh életérzés!

Korosztály: 5-10 éves

Ciaran Murtagh: Megasztár – A fintasztikus Fin Spencer naplója, ill. Tim Wesson, ford. Totth Benedek

Fin Spencer megfogadta, hogy soha többé nem veszi elő a varázslatos naplót, amivel jóvá tudja tenni az előző nap elkövetett hülyeségeit.

Szerintetek egy olyan srác, mint Fin Spencer, képes erre??? Nem! Persze hogy elővette, amikor kiderült, hogy az új fiú, aki jó fejnek álcázza magát, el akarja hódítani tőle Claudiát. Gondolom te sem hagynád, hogy a szemed láttára egy pojáca legyen az iskolai műsor sztárja! Sajnos a napló megint mindent összekavar, és Fin kénytelen helyrehozni a sok galibát, amit okozott, ha nem akar örök haragban maradni körülbelül az egész univerzummal…

Nevetés, szörnyóülködés, izgalom biztosítva! Igazi kiskamasz humor, amivel örökre megszereted a naplókat!

 

Korosztály: 8-12 éves

Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!, ill. Mészely Ilka

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy Marosiék és Kamilláék is meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi elsős lett, és egy iskolába jár most már az összes házbeli gyerekkel (kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát).

De hogy találja meg a helyét az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Ugye Naninak, a nagymamájának örökkön-örökké ő lesz a legfontosabb? Mert igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és legfontosabbak a barátai: az Alma utcai banda!

Korosztály: 5-10 éves

 

Bjorn SØrtland: Kepler 62 – A visszaszámlálás, ill. Pasi Pitkänen, ford. Petrovics Edit

Kepler62… A titokzatos bolygó, ahol talán új életet kezdhet a Föld lakossága, ha kiveti magából őket az otthonuk… Aki végig tudja játszani a Kepler62 játékot, az bejut a bázisra, ahonnan rengeteg tanulás és edzés után indul az expedíció. De vajon miért titkolóznak a bázis tudósai a gyerekek elől? Mit rejtegetnek a lezárt zónában, és miért kell egyeseknek fegyveres gyakorlatokon is részt venni, ha békés gazdálkodás van tervbe véve? Ari és Joni, a két szegény sorból származó, az expedícióban hívő fiú megismerkedik a gazdag, elkényeztetett, mindent rögtön megkapó Marie-val, aki nem hisz a felnőtteknek, és ki akarja deríteni, mi az utazás sötét titka. Csakhogy ebből a küldetésből nem lehet kiszállni…

Korosztály: 9-12 éves

 

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Már nem sietett. Lassan elkezdte forgatni a csuklóját egészen addig, amíg a cipőfűző meglazult. Pont így látta a filmekben is. Ahogy levette a kezéről, automatikusan kidobta a kukába. Maga sem tudta miért, de minden nyomot eltüntetett, amit lehetett. (…) Tőle nem fogják megtudni, és talán titokban marad mindenki előtt. Csak egyet kell aludni, és új nap lesz. Új esély. Csak legyen szerencséje – könyörgött magában, és észre sem vette. hogy automatikusan kikerüli az utcai lámpákat. Úgy járt a sötétben, mint aki soha többé nem akar kilépni a fényre.”

Wéber Anikó az Aranyvackor gyerekirodalmi és -illusztrációs verseny harmadik díját nyerte el. Ez az izgalmas és mély szöveg, az írónő első kötete. Olyan hangot üt meg a magyar gyerekirodalomban, mint kevesen.Kötelező olvasmány a tanároknak és a szülőknek, és őszinte tükör a gyerekeknek. Igazi irodalom, ami a bullying fájdalmas és nehéz témáját átemeli az esztétikai magtapasztalásba, amivel egyrészt rizikómentes kapcsolódási, azonosulási pontokat kínál, másrészt feloldja a feszültséget. Ha eddig nem beszéltél róla, most muszájlesz!

Korosztály: 10-16 éves