Odaverik a videójátékokat?

Budapest szabadulós játék nagyhatalom. Sokan igazi hungarikumnak tartják, népszerűsége pedig egyre nő. Olyannyira, hogy külföldiek tömegesen jönnek miatta Budapestre, és egyre több család is ezt választja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családos program
2014. február 20. szabo.daniel

Budapest szabadulós játék nagyhatalom. Sokan igazi hungarikumnak tartják, népszerűsége pedig egyre nő. Olyannyira, hogy külföldiek tömegesen jönnek miatta Budapestre, és egyre több család is ezt választja.


A játék lényege igen egyszerű. Van egy helység, amelybe bezárnak egy csapat embert, akiknek közösen, különböző feladatokat megoldva, adott időn belül ki kell jutniuk, hogy elkerüljenek egy veszélyhelyzetet. A kerettörténetek száma gyakorlatilag végtelen, az egészen egyszerűektől a csaknem megoldhatatlan rejtélyekig minden megtalálható a piacon.

Divat lett

Az őrület évek óta tart, úgy tűnik, mostanra jutott el a csúcspontjára: mintegy 40 helyszínen van lehetőség (ezeken belül is többféle játék van) kipróbálni, és a kezdeti „sablonos” történetek mára kitágultak, találni már például erotikus témájú változatát is. Nem véletlen, hogy nemrég a brit The Guardian riportot szentelt a témának, azt írva: „A magyar fővárosban a turisták sorban állnak… hogy kiszabaduljanak egy szobából”.

Több a piacon szereplő vállalkozó szerint a város már nem is bír el több helyet, illetve a divattal együtt a minőség is romlásnak indult. Egy januári interjúban az Indexnek nyilatkozó Gyurkovics Attila, a ParaPark üzemeltetője elmondta, az indulás után rögtön akkora volt a siker – főleg a turisták körében -, hogy hetekre nem lehetett szabad helyet szerezni, ez vezethetett oda, hogy rohamtempóban nyíltak az újabb és újabb helyek. „Volt 2-3 pálya, amire tényleg azt mondom, hogy jó volt, ötletes, de sajnos sok köztük a gagyi katyvasz, ami szinte semmiről sem szól. Sokan úgy gondolják, hogy kell egy pince, néhány lakat és kész.

Az ilyen helyek persze az elenyésző kisebbségbe tartoznak, vannak nagyon komoly munkával megálmodott ötletes helyszínek is. Mi arra voltunk kíváncsiak, vajon mi lehet az oka az óriási népszerűségnek a PlayStation korában, illetve arra, mennyire alkalmasak ezek a játékok családi kikapcsolódásra.

Érdekesebb egy videójátéknál

Az ExitGames egyik illetékese (ez az oldal az, amelyik összefogja a hasonló helyszínt kínáló cégeket) lapunknak azt mondta, a játék sikerének sok magyarázata lehet, szerinte a közös játékra való igény, a kedvező ár, és a játék különlegessége is hozzájárul.

 

Budapesten körülbelül 40 helyszín van, sokaknak közülük több szobájuk is van, összesen olyan 50-60 játékot lehet játszani.

Alapvetően videójátékok ihlették ezeket a szobákat, de azoknál érdekesebbek, mert itt az emberek közösen játszanak, egy cél érdekében. A népszerűségünknek az is az oka, hogy amíg a csapatok be vannak zárva egy helyszínbe, addig teljesen elragadja őket a játék, csak arra összpontosítanak és megfeledkeznek minden másról, esetleges problémákról. Ez a flow élmény– fogalmazott Antal Ildikó az ExitGamestől.

Akár családosan is

Tapasztalataik szerint egyre gyakrabban keresik a családok is ezeket a játékokat. Elmondta, nincsenek ugyan kifejezetten gyerekeknek szóló helyszínek, de a legtöbb szoba egyáltalán nem rémisztő vagy ijesztgetős (persze vannak ilyenek is), így gyerekek is nyugodtan mehetnek, ők is aktívan részt tudnak venni a játékban.

Budapesten tudomásunk szerint körülbelül 40 helyszín van, sokaknak közülük több szobájuk is van, összesen olyan 50-60 játékot lehet játszani. Adódik a kérdés, hogy miután ezek nem „újrajátszhatóak”, a pályákat folyamatosan alakítani, változtatni kell, a helyek szaporodása ebből is adódhat.

Siker nélkül is élvezetes

Antal Ildikó szerint helyszínfüggő, hogy mekkora arányban oldják meg a rejtélyeket:  valahol csak 20% jut ki, valahol 90%, de ez nem igazán befolyásolja a játékélményt, attól nem érzik rosszul magukat a csapatok, hogy nem jutottak ki, mert közben is sok sikerélmény vár a játékosokra, sok rejtvényt kell megoldani a végső kijutásig is.
Az izgalom pedig természetesen folyamatos.

Az Exitgames.hu-ról:

A honlap összegyűjtötte ezeket a helyszíneket, mindegyikről található leírás náluk és térképes keresőn is böngészhetőek a helyszínek. Ezen kívül egy értékelő rendszerben tudják elmondani a játékosok a  véleményüket egy-egy játékhelyszínről. Ezzel is az a céljuk, hogy minél több, releváns információt olvashassanak az érdeklődők a helyszínekről, illetve, hogy kiszűrjék a nem megfelelő színvonalon működő helyszíneket.

Idén először megszervezték az Ország Szabadulós Játéka versenyt,  melyet szeretnének minden évben újra és újra megismételni, hogy megtalálják és díjazhassák a közönség által legjobbnak tartott szobákat.