Okosak-e a magyar diákok?

Intelligencia-teszt kitöltésére hívja a fiatalokat a Diákhitel Központ legújabb játéka, a Nagy Diák IQ-teszt. A legjobbaknak nem engedik el a tartozásukat, sőt kedvezményt sem kapnak, de bekerülhetnek a legmagasabb intelligenciájú embereket tömörítő szervezet, a Mensa HungarIQa tagságába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
diákhitel
2013. október 14. szabo.daniel

Intelligencia-teszt kitöltésére hívja a fiatalokat a Diákhitel Központ legújabb játéka, a Nagy Diák IQ-teszt. A legjobbaknak nem engedik el a tartozásukat, sőt kedvezményt sem kapnak, de bekerülhetnek a legmagasabb intelligenciájú embereket tömörítő szervezet, a Mensa HungarIQa tagságába.


Kivételes lehetőséget kínál a Diákhitel Központ szeptember közepén indult játéka a fiataloknak: ingyenesen mérhetik le intelligenciájukat a Mensa HungarIQa szakembereinek fejlesztésével készült IQ-teszt kitöltésével.

A háromfordulós megmérettetés első része egy online kitölthető adaptív IQ-teszt, amely személyre szabott eredményt mutat a kitöltőknek. Azok a 17 és 24 év közötti fiatalok, akik 125 pont feletti eredményt érnek el, a második fordulóba kerülnek, mely Budapesten kerül megrendezésre november második felében. Az itt nyújtott teljesítmény, azaz a Mensa hivatalos felvételi tesztjének sikeres kitöltése, belépőt jelenthet az ország legintelligensebb embereit tömörítő szervezetbe. A december 5-i döntőbe már csak a rendkívül magas, teszteredményük alapján a legfelső egy százalékba tartozó IQ szinttel rendelkezők jutnak tovább, köztük kerül kisorsolásra a játék két fődíja, 1-1 Apple iPad Mini is.

Bednárik András, a Diákhitel Központ PR munkatársa lapunk kérdésére elmondta,  a Mensa specialistái által összeállított program az interneten fellelhető ingyenes lehetőségekkel ellentétben pontos eredményt nyújt a 17-30 év közötti korosztály számára. A másik ok, amiért (a technikai korlátok ellenére) érdemes végigcsinálni az IQ-tesztet, mert Európában ilyen speciális, adaptív jellegű intelligenciaszint-mérés csak Angliában áll rendelkezésre.

Miért a kijelölt korosztály vetélkedhet csak? A verseny tervezésekor – mondta Bednárik – kellett húznunk egy lélektani határt a további fordulók miatt is, nem tartjuk ugyanis fair playnek, hogy egy 18 éves egy 29 évessel mérkőzzön meg, azonban a Mensa HungarIQa felajánlása szerint lehetőséget fog biztosítani a 25-30 év közöttiek számára is a saját felvételi tesztjük kitöltésére. Ezzel ők is így jogot kaphatnak a Mensa tagsághoz, ami a komoly érdeklődők számára nagy lehetőséget jelent.

Az indulás óta a tesztet (végig) kitöltők száma meghaladta a 3 300-at, közel egyharmaduk 125 pont felett végzett.

A verseny harmadik fordulóját 2013. december 5-én, Budapesten tartják és bíznak benne, hogy szép számmal lesznek játékosok. A szakmai leírás szerint a harmadik forduló szintjét a lakosság 1-2%-a érheti el.

„Reményeik szerint azonban a kitöltők között többen vannak olyanok, akik komolyan állnak ehhez a programhoz és nem csak véletlenszerűen találtak rá erre a különleges lehetőségre, úgyhogy kíváncsian várjuk az eredményt” – fogalmazott.