Olvasni tanítanak az önkéntes nagyik

Mentorok és egyben pótnagyszülők azok a nyugdíjasok, akik tanulásban elmaradott kisdiákokkal foglalkoznak budapesti iskolákban délutánonként. Az idősek saját idejüket áldozzák fel arra, hogy a nebulókat korrepetálják - írja a Blikk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 19. bencze.aron

Mentorok és egyben pótnagyszülők azok a nyugdíjasok, akik tanulásban elmaradott kisdiákokkal foglalkoznak budapesti iskolákban délutánonként. Az idősek saját idejüket áldozzák fel arra, hogy a nebulókat korrepetálják – írja a Blikk.


A bulvárlap cikke szerint Ráczkevei Ágnes (59) négy éve csatlakozott a civil kezdeményezéshez, azóta hetente kétszer segít főleg az olvasásban, és szövegértésben elmaradt alsós diákoknak.

– Szociológusként tudom, hogy milyen sokan vannak, akik valójában nem tudnak olvasni, vagy egyszerűen nem értik, amit olvasnak. Azért jelentkeztem a programba, mert szerintem ezen gyermekkorban lehet legjobban segíteni – mesélte Ágnes, aki a kőbányai csoportban tanítja a gyerekeket. – A tanárok javaslata alapján egyszerre 3-4 diákkal foglalkozom. Kicsit olyan, mintha a nagymamájuk lennék, hiszen szüleiknek a sok munka mellett gyakran nincs elég idejük foglalkozni velük – magyarázta szociológus.

A Senior Mentor Program népszerűségét bizonyítja, hogy hat év alatt közel háromezren jelentkeztek önkéntesnek, volt köztük atomfizikus, mérnök és gyerekápoló is. A 2011/12-es tanévben például mintegy százan foglalkoztak 400 gyerekekkel.