Öt döbbenetes életmentő dolog

Sokkolóan egyszerű ötletek és tanácsok sokszor menthetik meg az életünket. Íme, itt van közülük öt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmentés
2014. augusztus 08. Gyarmati Orsolya

Sokkolóan egyszerű ötletek és tanácsok sokszor menthetik meg az életünket. Íme, itt van közülük öt.


Ausztráliában évente 7000 ember hal meg orvosi hiba miatt. Egy tanulmány nemrég közzétette, hogy sok ilyen hiba elkerülhető lenne, ha az orvosok olvashatóan írnák meg a recepteket. Éppen ezért tették kötelezővé a nyomtatott receptet az országban, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a félreolvasások aránya a gyógyszertárakban.

Sok komoly probléma adódik abból, ha egy beteg ember elfelejti bevenni a gyógyszerét. Ohioban már bevezették az sms-ben küldött emlékeztetőket, ezzel biztosítva, hogy a páciensek időben hozzájussanak a gyógyszerükhöz.

Az orvosok épp úgy hajlamosak elfelejteni dolgokat, mint bárki más. Éppen ezért állított össze a WHO egy 19 pontból álló listát, amin minden egyes műtét alatt végig kell menni. Azokban az országokban, ahol már alkalmazzák a módszert, a komplikációk aránya egyharmadával csökkentek.

Hogy megakadályozzák a gyógyszertúladagolást, a brit gyógyszergyártók egy évtizede kisebb kiszerelésben dobják piacra termékeiket. A legnagyobb csomag, amit pl. szupermarketben kapni lehet, mindössze 16 tablettát tartalmaz. Ennek köszönhetően eddig kb. 765 életet mentett meg a változtatás.

Japánban van egy hely az erdőben, ahol az emberek előszeretettel követnek el öngyilkosságot. Amióta kitettek oda egy táblát egy telefonszámmal, már az első évben huszonkilencen döntöttek úgy, hogy mégsem vetnek véget az életüknek, mivel felhívták a számot, amelyet egy képzett szociális munkás vett fel, aki képes volt lebeszélni őket tervükről, írja a Viralnova.