Öt kismamát fektetnek egy ágyra ezen a szülészeten!

Öt kismama fekszik egyetlen ágyon a világ egyik legzsúfoltabb szülészetén – a vezető szülésznő állítólag több mint 200 ezer babát segített már a világra - olvasható a Blikkben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 01. bencze.aron

Öt kismama fekszik egyetlen ágyon a világ egyik legzsúfoltabb szülészetén – a vezető szülésznő állítólag több mint 200 ezer babát segített már a világra – olvasható a Blikkben.


Mint írják, a dr. Jose Fabella kórház a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában működik, és mondhatni az egész intézmény egyetlen hatalmas bébigyár. Naponta átlagosan 60 újszülött jön itt a világra, és több száz szülés előtt álló kismama kerül az osztályra. Az asszonyok nemcsak az ágyon kénytelenek megosztozni: a szülést is csoportosan vezetik le, tehát egyetlen szülésznő segít 5-6 vajúdó nőnek egyszerre.

A ‘világ legforgalmasabb szülészete’ egy Tondo nevű nyomornegyed mellett működik, amely egykor szemétlerakó volt, és most több mint félmillió ember otthona. A családfenntartók itt sokszor napi 2 ezer forintnál is kevesebbet keresnek, pedig egyszerre több állást is vállalnak, hogy etetni tudják a családjukat.

Nem tudnák kifizetni, ha a szülés után esetleg transzfúzióra lenne szükség, ezért minden szegény ember egy lehetséges véradót is magával visz a szüléskor, hogy lecsapolhassák a vérét, ha szükség van rá. A császármetszéstől pedig egyenesen rettegnek, hisz olyan sokba kerül, hogy bármelyik családot anyagi csődbe viheti – írja a Daily Mailre hivatkozva a Blikk.

Mindezek ellenére a családok 10-12 gyereket is vállalnak – ezért fordulhat elő, hogy a szülészet olykor 100 bébit is a világra segít 24 óra leforgása alatt.

„Csúcsidőben 13-16 szülés zajlik egyszerre. Teljesen kaotikusnak tűnik, de uraljuk a helyzetet – még egy baba se pottyant a földre” – mondja Arlene Matanguihan, az egyik orvos. Anna Prebus, a vezető szülésznő 28 éve dolgozik az intézményben, és már maga sem tudja, pontosan hány gyereket segített a világra. 1986 óta legalább 200 ezren lehetnek – mondja.