Pályaválasztásban segíthet a Nagy Diák IQ-teszt

Ismét megrendezi tavalyi sikeres versenyét a Diákhitel Központ. A Nagy Diák IQ tesztet november 9-ig tölthetik ki a 17-24 év közötti fiatalok, akiknek a kapott pontszám sokat segíthet a pályaválasztásban is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 21. Paulik András

Ismét megrendezi tavalyi sikeres versenyét a Diákhitel Központ. A Nagy Diák IQ tesztet november 9-ig tölthetik ki a 17-24 év közötti fiatalok, akiknek a kapott pontszám sokat segíthet a pályaválasztásban is. Arról hogy mit is mér az IQ-teszt, hogy a genetika vagy a tanulás befolyásolja-e az intelligenciát, Zala Orsolya szervezőt kérdeztük.


A diákok pályaválasztásának segítése a célja a Nagy Diák IQ-tesztnek, hiszen az intelligenciaszint ismerete nagy segítség lehet a döntés meghozatalában – véli Zala Orsolya, szervező. A teszt alapjában véve a problémamegoldó képességet méri, így ha valakinek magasabb pontszámot ad eredményül, érdemes olyan irányban továbbtanulnia, ahol erre szükség van – tette hozzá. Bár mint arra a szervező rámutatott, a teszt csupán egy számot ad, de az azt kidolgozó Mensa HungarIQa ezt követően támpontot tud adni a pályaválasztásban.

Az interneten keresztül kitölthető IQ teszt a logikai problémamegoldó képességet méri, vagyis azt, hogy egy új helyzetben milyen gyorsan ismeri fel valaki a problémát és az annak megoldásául szolgáló logikát.

Mitől függ az IQ szint? Zala Orsolya rámutatott, a jó tanulmányi eredmény nem egyenlő a magas IQ szinttel, ez utóbbi ugyanis csak azt határozza meg, hogy kiben mekkora képességek rejlenek. „Az IQ szintet nagyban befolyásolja az örökség, de a környezeti hatások, a tanulás és a fejlesztő feladatok is sokat javíthatnak rajta” – mondta Zala Orsolya. Hozzátette: alapvetően 30 éves korig fejleszthető az IQ-szint mindenkinek a saját egyéni képességéhez mérten. A szülőknek ugyanakkor érdemes minél hamarabb elkezdeni a gyerekükkel való foglalkozást képességfejlesztésekkel, feladatsorokkal és minél színesebb játékokkal – hívta fel a figyelmet.