PROGRAMAJÁNLÓ: Ars Sacra – a művészeti hagyományok legyenek közkincssé!

Az Ars Sacra Fesztivál, amely hagyományosan a Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódik, hetedik éve van jelen a magyar fesztiválpalettán. A zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával, a művészetek nyelvén igyekszik az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságára irányítani a figyelmünket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ars sacra fesztivál
2013. augusztus 26. Paulik András

A kezdetben kicsiny civil kezdeményezésmára az év egyik rendhagyó és nagyszabású hazai kulturális eseményévé nőtte ki magát a művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára.


Az Ars Sacra Fesztivál, amely hagyományosan a Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódik, hetedik éve van jelen a magyar fesztiválpalettán. A zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával, a művészetek nyelvén igyekszik az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságára irányítani a figyelmünket.

Rendhagyó,mert küldetése van: közösségteremtés, közös pontok keresése, a párbeszéd megindítása vallások, világnézetek között. És rendhagyó, mert a rendkívül színvonalas programokat kezdettől ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A  kilenc napos programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Szent István Bazilikáig, sok-sok helyszínen több száz program várja az érdeklődőt – képző- és iparművészeti kiállítások, koncertek, színházi-, irodalmi előadások, tárlatvezetések, tematikus séták,gyerekprogramok –, amelyeket tavaly több mint 50.000-en látogattak.

Kiemelt esemény a Templomok Éjszakája. Idén szeptember 14-én nyílnak meg a különböző felekezetek templomai országszerte és határokon túl. Változatos programjaikkal közel 100 helyszínen várják a látogatókat.

Az Ars Sacra Fesztivál megnyitó eseményére minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2013. szeptember 13-án pénteken 15 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeumban.

                       Köszöntőt mond: Dr. Csorba László főigazgató

Megnyitja: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Közreműködik: Anima Musicae Kamarazenekar és Lackfi János író-költő

A fesztivál védnökei: Dr. Erdő Péter és Mádl Dalma

Az Ars Sacra vendégei lesznek 2013-ban:

Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész,Boldi többszörös nívódíjas szobrászművész,  eF. Zámbó István Munkácsi-díjas képzőművész, Finta József Kossuth-díjas építőművész, Gulyás Dénes Liszt-díjas operaénekes, Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész, Lackfi János József Attila-díjas író-költő, a Misztrál Együttes, Pro Musica Leánykar, a Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével, Ránki Dezső Kossuth-díjas, Klukon Edit, Ránki Fülöp zongoraművészek, Berecz András Kossuth-díjas mesemondó és sokan mások.

Ismételten bekapcsolódnak Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – egy-egy szakrális témájú kiállítással, előadással, koncerttel.

A Fesztivál idei kiemelt programjai

szeptember 14.

Ezen a napon rendezzük meg a Templomok Éjszakáját, amelyre meghívjuk a történelmi egyházak képviselőit, nyissák meg templomaik kapuját. Színes, kulturális programok várják az érdeklődőket, országszerte, és határon túl, közel 100 helyszínen

11.00 Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok koncertje az A38-on

A világhírű zenészek koncertje keretében dr. Kamp Salamon Liszt-díjas karmester hit és zene kapcsolatáról is beszél. A fiatalok törzshelyén általában könnyebb műfajú zenei és kulturális programok megszokottak, ezért is izgalmas a kontraszthatás ezzel a komolyzenei eseménnyel.

szeptember 15.

15.00 Egyházak közös zenei áhítata a Szent István Bazilikában

A négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítatot tart, közös kincsüket, a zsoltárokat énekelve.

Az esemény körtánccal zárul a Bazilika előtti téren.

19.00 Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp jótékonysági koncertje a MOM Kulturális Központban

Klukon Edit ezúttal a koncert során beszél családról, hitről, művészetről, ezek egymást erősítő hatásáról. A jótékonysági koncert bevételével a Budai Várban felállítandó Mária szobor költségeihez járulnak hozzá a művészek, az Ars Sacra Alapítvánnyal közösen.

Szeptember 16.

19.00 Berecz András mesemondó estje, inkább felnőtteknek a Klébelsberg Kultúrkúriában

19.00 Művész tanárok és fiatal művészek bemutatkozása az Óbudai Társaskörben

Esztó Zsuzsa zongoraművész, a Zeneakadémia Különleges tehetségek tagozatának tanára. Ezen az estén az egyre híresebb fiatal tanítványai mutatkoznak be: Konyicska Renáta és Nagy Míra zongoraművészek. Bevezetőt mond Roska Tamás akadémikus.  

19.00 Az utolsó hegycsúcs c. spanyol film vetítése a MOM Kulturális Központban

Az utolsó hegycsúcs (La última cima) című spanyol dokumentumfilmet egy 2009-ben hegymászó balesetben elhunyt katolikus pap élete és halála ihlette. A film 2010-ben elsöprő sikert aratott a spanyol mozikban. Azóta több mint 15 országban vetítették. A vetítés után beszélgetés lesz.

szeptember 17.

19.00 Szent Ágoston: Vallomások a Budavári Evangélikus Gyülekezetben

Augustinus leghíresebb művének mai magyarázata, szentről protestánsoknak az ökumené jegyében – Kránitz Mihály katolikus teológus és Oberfrank Pál színművész előadását Fabiny Tamás evangélikus püspök vezeti be.

szeptember 16-19.

18:00 4 nap 4 film Dér András válogatásában a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (Budapest, Sophianum)

A filmek után beszélgetések Lázár Kovács Ákos, Magyar Ágnes, Kárpáti György és Dér András részvételével.

szeptember 18.

19.00 Valljalak-tagadjalak – irodalmi est a Barabás Villában

Az előadás Isten és ember kapcsolatát, annak változásait, a keresés, elvesztés és megtalálás útját járja be elsősorban a Bibliából és a magyar irodalomból merítve, a Teremtés könyvétől, az Ómagyar Mária siralmon át, József Attiláig, János Jelenések könyvéig. Résztvevők: Oberfrank Pál, Juhász Róza, Takaró Mihály és Gados Béla

szeptember 19.

19.00 Gulyás Dénes operaénekes és tanítványai szakrális opera- és dalestje az Óbudai Tásaskörben

19.00 Fülep Márk, Farkas Zoltán “Batyu” és Tóth Ildikó “Fecske” közös estje a Klebelsberg Kultúrkúriában
A különleges szépségű magyar fuvolamuzsikák szóló- és páros táncokat kísérnek.

szeptember 20.

19.00 Lackfi János estje hajléktalanoknak a Loyola Caféban (Párbeszéd Háza)
A Katolikus Társadalmi Napok szervezőivel és a Szent Egyed Közösséggel családias, beszélgetős estebédet kínálunk, majd Lackfi János és a Misztrál együttes tagjainak zenés irodalmi estjét hallgathatják meg a vendégek.

Ne szépítsük: az esetek többségében a kultúra még mindig luxus, továbbra is a koncertre, estekre járó jól öltözöttek kiváltsága. Ha csak egy alkalomra is, de Lackfi János és a Misztrál együttes zenészei szeretnék közkinccsé tenni a szavakat és a hangokat, eljuttatva azokhoz, akik ebben is nélkülözni kényszerülnek: hajléktalan közönség előtt lépnek fel, közös hajlékként kínálva fel a művészet láthatatlan falait.

szeptember 21.

22.30 Szent Efrém Férfikar koncertje a Pesti Jézus Szíve Templomban

Szergej Rachmaninov: Éjszakai virrasztás (Vszenoscsnoje bdenyije) Op.37.

Bizánci virrasztó szertartás ihlettea világ vokális zeneirodalmának egyik legszebb alkotását, amely az Ars Sacra Fesztivál utolsó éjszakáján csendül fel. A mű méltán került a legnagyobb vallásos zenék sorába. Az előadással megemlékeznek a nagy orosz komponista születésének 140. és halálának 70. évfordulójáról.

szeptember 22.

11.30 ANyiregyházi Pro Musica Leánykar és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy koncertje a Párbeszéd Háza Jezsuita kápolnájában

A világhírű énekkar minden évben újabb kihívásként 1-1 különösen nehéz akusztikájú helyszínen tölti be a teret varázslatos énekével, új és új felállásban.

19.30Záróünnepség: Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész koncertje a nemrégiben megnyílt Budapest Music Centerben.

Az Ars Sacra Alapítványról

Több európai nagyváros után, 2007-ben Budapesten rendezték meg a Városmissziót, amelynek sikerein felbuzdulva indult útjára a civil kezdeményezés. A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó eseménysorozat –  amelyet hagyományosan a Templomok Éjszakája nyit meg –,eleinte fővárosi szintű, aztán országos rendezvénnyé nőtte ki magát. A művészet majd minden területéről, sok esetben szándékosan profán helyszíneken, több magas színvonalú kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, komoly és könnyűzenei koncertet, színházi, irodalmi előadást, építészeti konferenciát szerveztek.

Budapest legnagyobb múzeumait sikerült bevonni az együttműködésbe, saját felajánlásaikból kamara kiállítások, hangversenyek, keresztény szellemiségű előadások, kerekasztal beszélgetések születtek az impozáns helyszíneken.

Az Ars Sacra Alapítvány évről évre támogatásokból és pályázatokból, továbbá adományokból tudja megszervezni az Ars Sacra Fesztivált. Gyakran a fellépő művészek lemondanak tiszteletdíjukról, az intézmények térítésmentes helyszíneket biztosítanak,segítve ezzel az ingyenesség fenntartását.

Míg a rendezvény második évében alig néhány vidéki város csatlakozott a kezdeményezéshez – 6 településen összesen 8 000 látogatóval –, addig  2011-ben 30.000-en, 2012-ben pedig már 50.000-en látogatták a fesztivált.

A szervezők tovább szándékoznak vinni ezt a kezdeményezést, hogy az európai művészeti hagyományokat a mai ember számára közkinccsé tegyék, bevonva a nagy történelmi egyházakat – katolikus, evangélikus, református, zsidó – az együttműködésbe. Mindezt azzal a meggyőződéssel, hogy a művészet mindnyájunkat megérintő egyetemessége, a benne rejlő szépség által segít csökkenteni a távolságokat és különbözőségeket, közelebb hoz minket egymáshoz,  összeköti az eget a földdel.