Programkavalkád a hétvégére, hogy senki se maradjon otthon

Sárkányok Éjszakája? Aranyfestés? Baba-mama klub? Nem tudjátok hova menjetek? Segítünk! Íme, a legjobb programok egy töredéke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 15. Csontos Dóra

Sárkányok Éjszakája? Aranyfestés? Baba-mama klub? Nem tudjátok hova menjetek? Segítünk! Íme, a legjobb programok egy töredéke.


Baba – Mama/Papa klubok országos találkozója

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom április 16-án (szombat) megrendezi a baba – mama klubok találkozóját, ahová egész országból várják a kisgyerekes közösségek, baba-mama klubok képviselőit. Részletes program az esemény facebook oldalán található! A rendezvény ingyenes, de jelentkezéshez kötött! A jelentkezési lap itt tölthető ki.

Helyszín: Magyarság Háza (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.)

Programok a Mórában!

Attila hun birodalmát rajzolják újra a Móra Ferenc Múzeum családi játszóházában. Április 16-án, szombaton 10 és 13 óra között a jelenlegi „arany-kiállításokhoz” kötődő kézműves foglalkozásokon vehetnek részt kicsik és nagyok: készül majd mozgó lábú lovacska, tarsoly és kincsesláda is.

A Móra-múzeum következő játszóházának témája: az arany. A „Minden, ami arany” című látványtár, valamint a „Kincsek–Titkok–Aranyak” című tárlat kapcsán készülnek érdekes kézműves kihívásokkal, régészeti barangolásokkal az intézmény múzeumpedagógusai.

A Móra Ferenc Múzeum „aranyba öltözött” az elmúlt időszakban: októberben nyílt meg a nagyszéksósi hun aranykincset bemutató látványtár „Minden, ami arany” címmel. Márciusban pedig egy „aranyos” időszaki tárlat is megnyitotta kapuit, ahol a nagyszentmiklósi aranykincs hű másolatait tekinthetik meg az érdeklődők. A látványtár folyamatosan látogatható, a Kincsek-Titkok-Aranyak című kiállítás pedig július 3-ig várja az érdeklődőket.

Helyszín: 6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Sárkányok éjszakája!

Bár a kínai lampionok Magyarországon sem ismeretlenek, kevesen tudják, hogy ezek a világító műalkotások ezernyi színárnyalatban, formában és méretben léteznek. Olyannyira, hogy az ázsiai országban a lampionok készítése valóságos művészeti ágnak számít, amelyben éppúgy jelen van az évezredes tradíció, mint a modern stílusirányzatok. Európa szívébe a Budapesti Állatkert hozza el először az egyedülálló kínai fényvarázst, a látogatók közel ötven, színes fényekben pompázó kompozíciót csodálhatnak meg, amelyek között akadnak kifejezetten tradicionális témákat felvonultató, illetve újabb korokat idéző alkotások is.

Természetesen nem hiányzik majd az óriási világító sárkány, illetve az állatfigurákat megjelenítő lampionok sem. A sokféle ámulatba ejtő látnivalón keresztül egy hazánkban kevésbé ismert művészeti ágat, s egy kontinensnyi ország több ezer éves kultúrájának fontos részét ismerheti meg a nagyközönség.

Az összesen 45 napon át tartó fesztivál ideje alatt az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, s ennek megfelelően is zárja kapuit a délutáni órákban. Majd este 7-től 10-ig fogadja azokat a látogatókat, akik kifejezetten a kínai fényvarázs kompozícióit szeretnék megtekinteni.

Helyszín: Főváros Állat- és Növénykert

Időpont: 2016. április 8. — 2016. május 22.

Irány a mozi!

A Vándormadarak alkotóinak új filmjét április 14-étől láthatja a hazai közönség. Az Évszakok már a premierje előtt többszázezer forintot gyűjtött öt magyar természetvédelmi programnak, ráadásul természetszerető amatőrfilmes gyerekek és felnőttek rövidfilmjeit is láthatjuk csütörtöktől a több éven át forgatott, 40 millió dolláros költségvetésű francia természetfilm vetítései előtt a mozikban.

Vers és piknik egyszerre

Szombaton délután a Korong utcában, József Attila egykori lakhelye mellett rendezik meg a II. Zuglói Verspikniket. Fellép Szalóki Ági, és gyerekműsort ad elő Kárász Eszter. A kicsiket emellett arcfestéssel és kézműves játékokkal is várják.

Irány a Színház!

  1. Szombaton 11 órakor az Óbudai Platán Könyvtárban a Batyu Színház előadásában a Ravaszdi mester című bábelőadást nézhetik meg a gyerekek,
  2. míg vasárnap 10 órakor a Rákoskerti Művelődési Házban a Hahota Gyermekszínháztól a Brémai muzsikusok meseelőadást tekinthetik meg.
  3. A Hagyományok Házában a Duna Művészegyüttes a Csodaszarvas című darabot adja elő.

Japánba vagy Nagykörű?

Sokan nem is tudják, de Nagykörűn található Magyarország cseresznyéskertje, tavasszal pedig szemkápráztató látványban lehet része mindenkinek, aki ellátogat ide! A helyiek is nagyon büszkék a cseresznyére, ugyanis még a település címerében is megtalálható ez a gyümölcs. Ráadásul számos fesztivált is rendeznek egész évben, van cseresznyevásár, cseresznyefesztivál, és természetesen a befőzés napja sem marad el.

A részletes szombati programért katt ide.

Cirkusz világnap és emberpiramis

Április 16-án ünneplik a cirkuszi világnapot, ennek alkalmából az artisták és a rajongók közösen építenek emberpiramist a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Idén az Összefogás és együttműködés a jövő cirkuszáért! hívómondat köré szervezik az eseményeket. Budapesten az emberpiramis felépítésével kívánják jelképezni az egymásba vetett hitet, bizalmat, kitartást és összetartozást a szervezők, a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. A résztvevők artistaművészek vezetésével sajátíthatják el a bizalom művészetét.

Családi nap országszerte

Szintén szombaton Egyemmeg! családi napot tartanak több helyszínen – 17 fővárosi mellett Őriszentpéteren, Sopronban, Csobánkapusztán, Dunaújvárosban, Pécsett és Zebegényben –, ahol a fenntartható étkezés, a menzareform, az egészséges táplálkozás kerül középpontba. Gyerekjóga, Mimó és Csipek, batyukóstolás, Mocorgó bábszínház, bringaturmix, komposztkerék, ehető gyurma készítés, kenyérsütés, lisztkészítés, meseórák gyümölcsökről, zöldségekről, bábjáték, kuka-túra, zokninyúl készítés várja az egész családot.

Ráadásnak pedig Bognár Szilvi (Szimpla Kert), Gubás Gabi (Doblo Bor és Bár), és Hahó Együttes (Kőleves vendéglő) koncertre táncolhatnak kicsik és nagyok!