Rendben találta a gyermekírószereket a fogyasztóvédelem

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált 400 gyermekírószer közül csupán egy tartalmazott egészségkárosító anyagot - tájékoztatta szerdán közleményben az MTI-t az NFH.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. szeptember 18. szabo.daniel

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált 400 gyermekírószer közül csupán egy tartalmazott egészségkárosító anyagot – tájékoztatta szerdán közleményben az MTI-t az NFH.


Egy radír kiegészítő játékelemében találtak tiltott lágyítószert, amely a reprotoxikus anyagot a felső határérték több mint 100-szoros mennyiségében tartalmazta, ezért kezdeményezték a termék kivonását a forgalomból.

A tájékoztatás szerint azért fontos, hogy az egyébként gyermekjátéknak minősülő írószerek ne tartalmazzanak mérgező anyagokat, mert a krétákat, radírokat a gyerekek tanuláskor, rajzoláskor sokszor a szájukba veszik.

Amennyiben ezek tiltott lágyítószert, pigmenteket vagy nehézfémeket tartalmaznak, akkor egészségkárosodást okozhatnak.

Ezért az NFH az idén összesen 400 gyermekírószert, radírt, vízfestéket, aszfaltkrétát és zsírkrétát vetett alá laboratóriumi vizsgálatnak.

Az eredmények különösen kedvezőek ahhoz képest, hogy a korábbi években a radírok 50 százaléka tartalmazott tiltott lágyítószert – közölte a NFH.