Rossz idő nyaraláskor? Így készülj fel rá!

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a meteorológusok sem csalhatatlanok, és egy naposnak ígért hét is zimankóba fordulhat akár nyár közepén is. Semmi gond nem lenne ezzel, ha nem épp akkor nyaralnánk a családunkkal…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 01. szabo.daniel

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a meteorológusok sem csalhatatlanok, és egy naposnak ígért hét is zimankóba fordulhat akár nyár közepén is. Semmi gond nem lenne ezzel, ha nem épp akkor nyaralnánk a családunkkal…


Néhány gyakorlati tanáccsal segítünk az alternatívák keresésében akkor, amikor pont gyerek(ek)kel a hónunk alatt kényszerülünk arra, hogy a békés, egész évben várt és tervezett vízparti „piffedést” időszakosan vagy teljes egészében újratervezzük.

1.     Esőprogram

Általában jól jön, ha vannak nálunk olyan játékok, amiket rossz idő esetén előkaphatunk. Ezek mindenképpen legyenek elsősorban „offline” játékok, hogy még egy áramszünetnél is bevethetőek legyenek: jöhet bármilyen kedvelt társas, de egy pakli kártyával vagy néhány dobókockával is számtalan olyan játékot játszhatunk, amik gyerekekkel is mennek, de a felnőttek sem unják magukat halálra. Ezekkel aztán egy hosszabb eső is elüthető, és ha kisüt a nap, friss fejjel lehet továbblapozni.

2.     Több napos rossz idő

Legyen „B” terv! Az utazás előtt, menjünk akárhova is, tájékozódjunk az uticélt körülvevő települések nyújtotta fedett lehetőségekről. Ma már egymást érik az aquaparkok, akváriumok, interaktív kiállítások, de egy hagyományos skanzenban vagy játszóházban is tökéletesen el lehet lenni. Ezeket viszont érdemes még otthon kinézni, mert a helyszínen értékes fél napok mennek majd el az új úti cél kiválasztásával és többiekkel elfogadtatásával.

3.     Keep smiling

Családfők, figyelem! A családi nyaralások egyetlen rákfenéje a negatív csalódás. Ha a „főnök” elkedvetlenedik, mert felkelve azt tapasztalja, hogy nyaraláshoz alkalmatlan idő van, és ezt észreveszik a gyerekek, akkor a helyzet menthetetlen: ők is demotiváltak és szomorúak lesznek. Fogjuk fel kihívásként a dolgot, tervezzünk bátran újra, és tálaljuk úgy a családnak, hogy természetes, ha közbejön valami, helyezzük előtérbe, hogy a fontos, hogy együtt vagyunk és együtt csinálunk valamit.

4.     Egy falatka otthon

Ha az eső beltérre kényszerít minket, de nincs alkalmunk vagy lehetőségünk alternatív programokra (nincs semmi érdekes, minden zárva, elérhetetlen, nincs autó stb.) csináljunk valami olyat, amit otthon is szívesen tennénk (vagy eleve bevett szokásunk) a családunkkal, például menjünk el közösen (monszun esetén valaki vállalja be egyedül) bevásárolni egy jobban szituált piacra (lehetőleg nem plázázni) és hazatérve főzzünk együtt valami helyi jellegzetességet. A közös előkészítés és főzés mindig jó eredményre vezet, mert hangulatos, és mindenkinek sikerélmény, mert kivették belőle a részüket. Az asztal körül ülve pedig – az ételek kapcsán is – el lehet beszélgetni a hely érdekességeiről, nevezetességeiről, amiket lehet, pont aznap akartunk megnézni. Az első napsugárnál aztán indulhat a visszacsatolás és a tényleges túra!

5.     Létminimum, ami szinten tart

Ha semmilyen újratervezéshez nincs kedvünk, legalábbis annak aktív kordinátoraként, akkor is tartsuk szem előtt a minőségi időtöltés fontosságát. Nem azért jöttünk el otthonról, hogy egy másik helyen punnyadjunk, vigyünk jó könyveket, teremtsük meg annak lehetőségét, hogy együtt olvashasson mindenki olyat, ami kedvére való – erre azért otthon (hogy mindenki együtt van és ugyanazt csinálja) kevés esély van. Érdemes kipróbálni.