Rubint Réka nagyon fontosnak tartja a megfelelő óvodaválasztást

A megfelelő bölcsőde és óvoda kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen környezetben folyik a kisgyermek készségeinek fejlesztése. Így vallja ezt Rubint Réka is, aki háromgyermekes családanya.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2014. szeptember 02. Paulik András

A megfelelő bölcsőde és óvoda kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen környezetben folyik a kisgyermek készségeinek fejlesztése. Így vallja ezt Rubint Réka is, aki háromgyermekes családanyaként most megosztja velünk saját tapasztalatait, és a sikeres óvodaválasztás titkait, valamint mesél arról is, náluk milyen nassolnivalókat kapnak a kicsik – természetesen az egészséges étrend keretein belül.


A meghitt, családias légkör fontossága

„Számomra az óvodaválasztás szempontjából a legfontosabb szempont az volt, hogy egy olyan közeget találjak a gyermekeimnek, ahol igazi szeretet veszi körül őket, ahol meghitt, családias légkörben tölthetik idejüket. Ez tapasztalataim alapján leginkább olyan óvodákban érhető el, ahol sokkal kisebb létszámmal indulnak a csoportok, és ahol a gyerekekkel személyre szabottan, nagyon nagy odafigyeléssel törődnek.

A Heidi oviban ezt a különleges szeretetet azonnal megtaláltam, ahogy beléptem, már az első perctől kezdve lenyűgözött a légkör, hiszen minden tárgyban, fűszálban érezhető az óvodát vezető család szeretete és lelke. Pontosan ezért nem hezitáltam tovább, hogy hova írassam a gyerekeket, és az sem jelentett akadályt, hogy a város másik végén lakunk, és, hogy néha komoly logisztikát igényelt az odajutás megszervezése” –meséli lelkesen Rubint Réka.

Az óvoda, mint a gyermek leválásának első állomása

„Az óvoda és bölcsőde minden gyermek életében kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen ez az első állomása, a szülőtől való elszakadásnak. A gyermek megszokja az otthon biztonságát, nyugalmát, melegét, szeretetét, éppen ezért olyan helyet kell választani számára, ahol szintén védve érezheti magát, kiegyensúlyozott és boldog lehet. Ebben a korban kezd el fejlődni a kicsi személyisége, így kiemelkedően fontos, hogy olyan légkörben töltse el idejét, ahol a kis nyiladozó lelki világa óvva van, a kis hajtások ne legyenek letörve, az egyénisége eltiporva.

Erre azért is érdemes különösen odafigyelni, mert az óvodás korban ért ingerek a gyermek egész hátra lévő életére is kihathatnak. Három gyerekes anyukaként úgy gondolom, hogy valóban szükséges a körültekintő az óvodaválasztás, és, ha a szülőknek lehetősége van rá, akkor érdemes lehet körülnézni a ma már nagy számmal itthon is rendelkezésre álló magán óvodák körében is.

A legfontosabb kérdés, hogy az óvoda a garantáltan jó légkör, és odafigyelés mellett, milyen egyéb plusz dolgot képes biztosítani a kicsik számára, amelyek azok akár egész jövőjét is megalapozhatják. Ilyen például a sport, vagy a nyelvtanulás. Ma a világ a globalitásról, a kultúrák keveredéséről, illetve a határok nélküli tanulásról, munkavállalásról szól, amelynek egyik legfőbb pillére a nyelvtanulás, az idegen nyelvek elsajátítása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni.