Sajtótájékoztatót tartottunk a közelgő 56-os családi koncertünkről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ingyenes ünnepi családi hangversenyt rendez a Családháló online magazin a Nemzeti Színház nagyszínpadán október 22-én.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1956
2016. október 13. Paulik András

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ingyenes ünnepi családi hangversenyt rendez a Családháló online magazin a Nemzeti Színház nagyszínpadán október 22-én.


A magyar nemzet szabadsága 1956 hőseinek áldozatából sarjadt ki – fogalmazott a rendezvényt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Tuzson Bence, a Miniszterelnöki kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A koncert megrendezését a 1956-os emlékbizottság 4,9 millió forinttal támogatja.

Tuzson Bence hozzáfűzte: a kormány álláspontja szerint Magyarország csak akkor lehet boldog, ha a családokra épít. Mindezt tükrözi a családpolitikával szorosan összekapcsolódó magyar gazdaságpolitika, a családi adózás, a rezsicsökkentés politikája és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is.

Az ismert magyar és külföldi zeneszerzők – köztük Erkel, Kodály, Dohnányi és Brahms – legnépszerűbb műveit 60 fős szimfonikus zenekarral és 200 fős kórussal megszólaltató ingyenes hangverseny a magyarság ezeréves történelmének nagy pillanatait idézi fel az államalapítástól 1956-ig – mondta el Székely Attila, a rendezvény országos szervezője. Kiemelte azt is: az eseményre a nemzeti összetartozás jegyében számos kárpátaljai magyar családot hívtak meg.

Tuzson Bence hangsúlyozta: a kormány felelős a határon túli magyarokért is, ezért 32 milliárd forint értékben segíti a jelenleg nehéz gazdasági és biztonsági helyzetben élő Kárpátalját. Ötven kárpátaljai iskola kap folyamatos segítséget és egyéb intézmények, köztük óvodák mellett támogatják a beregszászi szociális konyha működését is.

Az Ungvári Egyetemnek a felújításokban és sportolási lehetőségek kiépítésében nyújtanak segítséget, és 50 millió forint értékben támogatják a magyar nyelv tanulását Kárpátalján – sorolta az államtitkár.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója arról beszélt: minden magyar színháza szeretnének lenni, így törekednek arra is, hogy minden iskolás korú gyermek legalább egyszer eljusson az előadásaikra. A vidékről érkező iskoláscsoportoknak az utazásban is segítséget nyújt a színház, amellett, hogy ráhangoló előadásokat, drámapedagógiai foglalkozásokat is szerveznek.

A hangversenyen a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Vox Humana Énekkar, a Canticum Novum Kamarakórus és a Gregor József Általános Iskola Jubilate gyermekkórusa működik közre. A koncerten Kriszta Kinga (szoprán), Horváth István (tenor) és Haja Zsolt (bariton) énekel. Az előadást Sándor Bence vezényli.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

(Belső fotó: családháló.hu – Képszerkesztőség, Tuba Zoltán)

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.