Számtalan gyermekprogramot kínál a Mesterségek Ünnepe

Pásztorjátékok, népi játékok, csuhézás, agyagozás, énektanulás, bábelőadás, táncház, kézműves vásár – és sok-sok élmény várja a kicsiket és a nagyokat a 29. Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 22. Paulik András

Pásztorjátékok, népi játékok, csuhézás, agyagozás, énektanulás, bábelőadás, táncház, kézműves vásár – és sok-sok élmény várja a kicsiket és a nagyokat a 29. Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban.


A nyár kedvenc családi fesztiváljának becézett Mesterségek Ünnepe remek kikapcsolódást nyújthat a hétvégére. A palota felé vezető Szent György utcában több, mint egy tucat prominens hazai sajtkészítő kínálja portékáit. A natúr és fűszeres gomolyák, hagyományos eljárással készített keménysajtok, színezék- és aromamentes túró rudik, joghurtok választéka jelentős. De itt nemcsak a késztermékek kóstolhatóak meg, hanem vajköpülés, sajtkészítés és sajtfüstölés is zajlik.

A Kolduskapun belépve érdemes jobbra venni az irányt, ahol a Hagyományok Háza vezetésével a Hunyadi Udvarban minden nap más és más mesterséget próbálhatnak ki a gyerekek. Többek között van nemezelés, ostorkészítés, népi hangszerkészítés, valamint a kézműves nyomdaműhely is itt rendezkedett be, utóbbiban a kicsik több ajándékot is készíthetnek.

A legnaposabb részen: a Savoyai-teraszon népszerű, természetes anyagokból készült, szórakoztató játékok kaptak helyet, ilyen például a Labdacsapdának becézett flipper, a Billegtető névre becézett labirintus, a Légfoci és a Tekergőteke is.

Az idei rendezvény a pásztorokra fókuszált. A Nemzeti Galéria alatt található Újvilágkertben rendezték be a „Pásztorpihenőt”, ahol többek között bemutatják a csont- és szarufaragást, a szűr- és subakészítést és a bőrművességet. A felnőtt és gyerekpásztorok ezen felül bográcsos ételeket készítenek, a meghívott előadók pedig mesélnek, zenélnek, éneket és táncot tanítanak.

A felsoroltakon túl az udvarban van bábjáték, fonottkosár-üléses, kézi hajtású körhinta és különböző, fából készült ügyességi játék. Ott jártunkkor a gyermekek egyik kedvence a szárított, morzsolt kukorica volt, amit teknőből mértek ki.

A hazai kézműves iskolák és az elismert mesterek is lehetőséget biztosítanak az általuk tanított szakmák kipróbálására, valamint különböző logikai és ügyességi játékok is vannak.

A rendezvényre közel 800 kézművest hívtak meg, az idei díszvendég Spanyolország, ezen belül is Extremadurából és Galiciából érkeztek a mesterek. Van közöttük ékszerkészítő, üvegfestő, bőrdíszművese cipőkészítő, fazekas és bábkészítő.

A korábbi évek vendégei is képviseltetik magukat, így Algéria, Törökország, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Oroszország népművészeti alkotásai is helyet kaptak, mint ahogy értelemszerűen a határon túli magyar kézművesek is.

A kulturális és zenei programok a „Pásztorpihenőn” túl az Oroszlános udvarban felállított színpadon, és a Savoyai-teraszon felhúzott Koronás Színpadon zajlanak. Többek között fellép a Técsői Banda, Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus, Lovász Irén, de észt, bulgár, kanadai, cseh, amerikai és észt muzsikosok is bemutatkoznak.

Hasznos információk:

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok is kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. A normál belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén. A kézműves foglalkozások a belépő megváltása után ingyenesek, valamint a Sajtok utcája is díjtalan.

Nyitva tartás:
A Mesterségek Ünnepe: 10:00-23:00
A vásár: 10:-21:00
A gyermekprogramok: 10:00-18:00-ig illetve 10:20:00-ig vannak helyszíntől függően

További információk és a részletes program itt található:
mestersegekunnepe.hu