Százszor szólok: mégsem csinálja!

Ugye ismerős a helyzet? Közeledik a lefekvés ideje, de gyermeked még mindig nem indult el fürödni, a táskája nincs bepakolva, a játékok szanaszét hevernek a földön... Pedig már százszor szóltál neki! És akkor megemeled a hangod...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 22. Csontos Dóra

Ugye ismerős a helyzet? Közeledik a lefekvés ideje, de gyermeked még mindig nem indult el fürödni, a táskája nincs bepakolva, a játékok szanaszét hevernek a földön… Pedig már százszor szóltál neki! És akkor megemeled a hangod… Oda az esti harmónia és hiába szeretnéd másképp csinálni… úgy érzed, hogy nincsenek eszközeid.


Megkérdeztük dr. Skita Erikát és Turáni Szabolcsot – az Értsünk szót alapítóit, a Beszélj úgy, hogy érdekelje… és a Testvérek féltékenység nélkül tréningek hazai hivatalos képviselőit –  arról, hogy mit tehet egy szülő ebben a helyzetben? A szakemberek tanácsai: „Az ilyen helyzetek megoldása azért nehéz, mert az agyunk ilyenkor a problémát látja, és kevésbé tud empatikusan reagálni. Ötletek a helyzet kezelésére:

Vegyük elő a humorérzékünket!

Ha nagyon komolyan vesszük a pakolást és az szinte mindig vitába torkollik, a gyerekek összekötik a negatív érzelmeiket a pakolással, és mindig nehéz lesz rávenni őket. Hagyjunk helyet a spontán lehetőségeknek, próbáljuk meg a vicces oldalát látni a dolgoknak. Fordítsuk meg a szituációt, játsszák ők a szülőt, nézzük, mire jutnak velünk!

Alakítsunk ki rutinokat!

Legyen meg mindennek a maga ideje és ne az utolsó, vagy az utolsó utáni pillanatban akarjunk elvégezni mindent. Ez tűnhet néha rugalmatlannak, ám ha a gyerekeink is pontosan tudják, minek mikor van itt az ideje, sokkal kevésbé állnak ellen a feladatoknak. Ehhez persze arra is szükség van, hogy mi magunk is alkalmazzunk hasonló rutinokat.

Beszélgessünk a nehéz helyzetekről!

Használjuk a nyugodt időszakokat arra, hogy ötleteljünk, hogyan tudnánk megelőzni a feladatok összecsúszását, és a veszekedést. Vegyük komolyan a gyerekek javaslatait is, ne ragaszkodjunk minden áron a magunk által helyesnek vélt megoldáshoz. Ha elvárjuk, hogy ő maga intézzen el valamit, segít, ha a megoldáshoz a saját ötleteivel is hozzájárul.”     


A legjobb tanács is csak akkor ér valamit, ha abból a mindennapokban alkalmazott gyakorlat lesz, tehát sikerül beépíteni a család életébe. De hogyan?

Van egy olyan tudományos kutatásokon alapuló, szakértők által összeállított módszer, ami már bizonyított az elmúlt több mint 30 évben; egy olyan technika, ami szülők ezreit tette türelmesebbé, empatikusabbá. Akik ismerik és használják, mind egyetértenek abban, hogy a mindennapok könnyebbek lettek, a nézeteltéréseket egyszerűbben tudják elsimítani, kevesebbet veszekednek és kiabálnak, gyermekeik mégis „megjavultak”:

A 36 000 forint értékű “Beszélj úgy, hogy érdekelje…” tréningre most ingyenes részvételi lehetőséget nyerhetsz!

Országszerte 4 helyszínen, összesen 40 nyertes!

SZERETNÉK RÉSZT VENNI AZ INGYENES SZÜLŐI TRÉNINGEN!

KI FIZETI A 40 NYERTES TRÉNINGJÉT?

A Pályázat az Imami Egyesület NEA-TF-16-SZ-0243 számú, „Vállalom, szeretem, nevelem! – országos kommunikációs és képzési program” című projektje keretében, a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.