Szeptember végi programajánló

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 26. Paulik András

Kutatók Éjszakája
  
Budapest

2014. szeptember 26.

www.kutatokejszakaja.hu

Szeptember utolsó péntekén 2014-ben is megrendezésre kerül a Kutatók éjszakája, idén kilencedik alkalommal.

Ebben az évben ez a nem mindennapi éjszaka szeptember 26-ra esik.

Az esemény deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát. A Kutatók éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye.
Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók éjszakája, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.

A Kutatók Éjszakája kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon. Egész Európában egy napon, szeptember utolsó péntekén, 2014. szeptember 26-án tartják az eseményt, melynek deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárja az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

Debrecenben idén is 100 felett lesz a tudományos programok száma. Tanulhatunk a társas intelligenciáról, lesz genetika és költészet, büntetőjog a mozivásznon és a nagyon népszerű NCIS Debrecen sem marad el. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, és idén jön az egyik legkedveltebb program, az egész éjszakás Csillag-party csillagászokkal. Az elmúlt évekhez hasonlóan számos programmal várja a tudományra éhezőket Gödöllőn a Szent István Egyetem is. Az egyetem Botanikus Kertje minden évben különleges növényeket mutat be – ezúttal számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók az itt található közel 300 éves vadkörtefáról is, mely megnyerte az Év Fája 2013 versenyt.

Budapesten a Csodálatos univerzum című programon a Planetáriumban először mozizhatunk 3D-ben is. A térhatású alkotást, amely lenyűgözően mutatja be a naprendszerbeli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet, a Bay Zoltán Nonprofit Kft, a rendezvénysorozat társszervezője jóvoltából tekinthetik meg az érdeklődők. A Kutatók Éjszakáján a Színház- és Filmművészeti Egyetem is bemutatja az ott folyó elméleti kutatómunkát, az oktatók előadásait este színházi előadások követik majd.

Idén is várják azok látogatását, akik szeretik az izgalmas újdonságokat, szeretik a meglepetéseket és kíváncsiak.

Minden program ingyenes!


Szelíd motoros felvonulás

Hősök tere szeptember 28. (vasárnap) 10:00 (Ingyenes.)
    
A szervezők várnak minden gyermeket és szüleiket, akik szeretnének a lezárt Hősök tere körül kismotorjaikkal vagy futóbiciklijeikkel egy kört megtenni, és ezzel üzenni, hogy egy tisztább, egészségesebb környezetben szeretnének felnőni.

Az eseményre a kismotorral vagy futóbiciklivel érkező gyermekek számára a rendezvény után ingyenes lesz a belépés a Fővárosi Állat-és Növénykertbe.

Találkozó: 10:00 a Hősök tere Műcsarnok előtti részén.
 


Gyümölcsös Kalandok Derecskén

Derecske

2014. szeptember 27. – 2014. október 5.

derecskeigyumolcsos.hu

A Derecskei Gyümölcsös idén másodszorra is megrendezi Gyümölcsös Kalandok élménykert programját Derecskén, Debrecen mellett. A szeptember 27-28-i és október 4-5-i hétvégék alatt a kilátogató családok betekinthetnek egy gyümölcsös kert mindennapjaiba számtalan izgalmas játékon keresztül és Magyarországon először részt vehetnek a világkörüli Karton Kihívás programban.

A Gyümölcsös Kalandok célja, hogy a környezeti nevelés egy különleges irányzatát népszerűsítse, ahol a gyerekek saját élményeken keresztül, interaktív játékok segítségével tapasztalják meg, mi minden történik egy gyümölcsös kertben.

Az őszi rendezvény különlegessége egy nemzetközi programban való részvétel: Magyarország először csatlakozik a Global Cardboard Challenge, magyarul világkörüli Karton Kihívás nevű programhoz, amely a gyermeki kreativitást és a közös játék örömét hivatott ünnepelni. Minden évben, október egy napján a világ minden táján gyermekek ülnek össze, és kartonból, valamint újrahasznosított anyagokból játékokat építenek, amelyekkel aztán közösen játszanak. (Részletek: http://cardboardchallenge.com)

Helyszín: Derecskei Gyümölcsös

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.