Szíriai menekült lányok rajzai a kényszerházasságról

Amióta 2011-ben kitört a polgárháború szíriában, a menekült lányok körében megduplázódott a korai kényszerházasságok száma. A tarthatatlan helyzetre kislányok rajzai igyekeznek felhívni a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 28. Gyarmati Orsolya

Amióta 2011-ben kitört a polgárháború szíriában, a menekült lányok körében megduplázódott a korai kényszerházasságok száma. A tarthatatlan helyzetre kislányok rajzai igyekeznek felhívni a figyelmet.


Az ok az, hogy a mélyszegénységben tengődő családokban a szülők úgy gondolják, az egyetlen, ami “megvédheti” a lányaikat a táborokban jellemző szexuális zaklatásoktól, az az, ha gyorsan férjhez adják őket.

A polgárháború kitörése előtt a házasságok 13 százaléka érintette a kiskorú lányokat, de azok között , akik Jordániába menekültek, az elmúlt három évben megháromszorozódott ez az arány. A kislánymenyasszonyok 48 százalékát olyan férfiakhoz kényszerítik, akik legalább tíz évvel idősebbek náluk.


 

A jordániai Zaatari menekült táborban élő lányok a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket)-kampány szervezői segítségével összefogtak, hogy az internet segítségével hívják fel a világ figyelmét a gyermekházasságok veszélyeire. A lányok rajzokat készítettek az alapján, amit életük során hallottak és láttak a gyermekházasságokat illetően.

 Justin Forsyth, a Save the Children ügyvezetője a Buzzfeednek elmondta: “A gyermekházasság minden egyes lány számára pusztító.”


 

Azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt mennek férjhez, sokkal nagyobb eséllyel válnak családon belüli erőszak áldozatává mint társaik, akik később kötik össze egy férfival az életüket. A szíriai menekült lányok még nagyobb veszélyben vannak, hiszen a stressz, a szegénység, az éhezés és a táborban tapasztalható szexuális erőszakok testileg-lelkileg sérültté teszik őket.

“Egy olyan lány számára, aki még növésben van, a szexualitás – főleg, ha az kényszerített – akár halálos követkeményekkel is járhat. Ezt támasztja alá az az adat, amely szerint a 15 évesnél fiatalabb lányok ötször akkora eséllyel halnak bele a szülésbe mint idősebb társaik”, tette hozzá Forsyth.