Szóval akkor ki hozza karácsonykor az ajándékot?

Rengeteg variáció van arra, hogy ki is hozza az ajándékot december 24-én. Ahány embert megkérdeztem, annyiféle választ kaptam a kérdésre, szóval semmivel se lettem okosabb. Döntsék el önök, mit higgyek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
angyal
2014. december 18. Gyarmati Orsolya

Rengeteg variáció van arra, hogy ki is hozza az ajándékot december 24-én. Ahány embert megkérdeztem, annyiféle választ kaptam a kérdésre, szóval semmivel se lettem okosabb. Döntsék el önök, mit higgyek!


Sokaknál a kis Jézus helyezi az ajándékokat a fa köré, többen az angyalokra voksoltak, de a Mikulás és a Télapó is felkerült a listára. De ki kicsoda és hogy kerül ide?

A legismertebb eredettörténet Mikulásé, ami a szegényeket segítő Szent Miklós püspök legendáját örökíti meg (maga az elnevezés a Miklós név szlovákMikuláš változatából származik). A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben, pedig a Mikulás-ünnep népszokása és maga a kifejezés is csak az 1870-es évek végén kezdett el köznevesülni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel idősebb, mint a Télapó elnevezés.

Ez utóbbi Télapó szó az 1950-es években keletkezett, a kommunista vallásellenesség jegyében – a Mikulás helyettesítőjeként. Állítólag a szovjet-orosz kultúrkör „Fagy apó” (Дед Мороз) tükörfordításából született meg a Télapó, amit államosított óvodákban és iskolákban, illetve ateista vagy a kereszténytől eltérő teológiai nézeteket valló családoknál volt/van használatban. Egyes egyházak – pl. a görögkeletiek (ortodoxok) és pl. az ukrajnai görögkatolikusok a julianusi naptárt használják, és ezért (a civil – gregorián – naptár szerint) január elején ünneplik a karácsonyt

És akkor már azt sem felejthetjük el, hogy van Santa Claus is, legalábbis angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban), ő kézbesíti az ajándékokat és minden házban jól teletömi magát a gyerekek által – az ő számára hagyott – tejjel és keksszel. Mondjuk Írországban van a legjobb dolga, ott ugyanis Guiness sörrel öblítheti le a húsos süteményt amit kitesznek neki. Története szerint az Északi-sarkon lakik és hosszú ajándéklistákat olvas egész évben, amelyeket gyerekek írnak neki. A mesékből már jól ismert szánon közlekedik, amelyet rénszarvasok húznak. Amerikában december 24-én éjjel érkezik meg az ajándékokkal, pontosan egy nappal karácsony előtt.