Szülés hipnózisban: így hozza majd világra gyermekét Kate Middleton?

Katalin hercegnő hamarosan szülni fog, s úgy tervezi, a királyi baba világrajöttéhez egy különös módszert választott: a hipnoszülést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 24. Gyarmati Orsolya

Katalin hercegnő hamarosan szülni fog, s úgy tervezi, a királyi baba világrajöttéhez egy különös módszert választott: a hipnoszülést.


Hamarosan itt a július, amikor a brit uralkodói család új taggal gyarapodik. Katalin hercegnő  egy igen különös szülési módot fontolgat, amely során a várandós anyák légzőgyakorlatokat végeznek, mantrákat ismételgetnek és kizárólag pozitív dolgokra gondolnak. Az ún. hipnoszülés hívei azt állítják, a vajúdás teljesen fájdalommentessé válik a módszer által.

A New Hampshire-i Marie Mongan az 50-es és 60-as években adott életet három gyermekének. Akkoriban az orvosok gyakran “ütötték ki” a vajúdó anyákat morfium és szkopolamin keverékével. A két szer kombinálásával az anyák olyan tudatállapotba kerültek, amelyben ugyan nem vesztették el az eszméletüket, de a fájdalmat sem éreztek, s amikor magukhoz tértek, már a kezükben tarthatták újszülött kisbabáikat. Mongant frusztrálta ez a fajta szülés, s évtizedeket töltött azzal, hogy olyan megoldást találjon, amely csökkenti a szülési fájdalmakat, de nem alkalmaz mesterséges szereket. 1992-ben megjelent könyve, a Hipnoszülés: a Mongan-módszer rendkívül népszerűvé vált az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyaránt.

A hipnoszülésre felkészítő tanfolyam 5 x 2,5 órája alatt a kismamák elsajátítják az önhipnózis módszerét, a mélyrelaxálást, a vizualizációt, a különböző légzőtechnikákat és megerősítéseket, írja a New York Daily News.

“A módszer valójában a félelem nélküli szülésről szól”, mondja Debi Tracy hipnoszülés-oktató. “Ha az anyukák képesekké válnak arra, hogy félelem és feszültség nélkül vajúdjanak, a fájdalom magától megszűnik.”

Tracy maga is kipróbálta a hipnoszülést: “Felszabadítottam mindent, ami miatt félelmeim voltak, s innentől kezdve a szülési fájdalmak is megszűntek”, állítja.

Ha Katalin hercegnő komolyan gondolja a hipnoszülést, amint az a Now magazin állítja, Tracy szerint igen bölcs döntést fog hozni Anglia leendő királya vagy királynője érdekében.  “Ha a babáink érkezését félelem helyett kizárólag szeretettel várjuk, szeretetteljes világot teremtünk!” teszi hozzá Tracy.