A Szülő Bank nélkül nem menne

Aligha van nagyvonalúbb pénzintézet a Szülő Banknál, ami bízvást a legelterjedtebb ilyen intézmény a világon, hiszen mindenhol ott van, ahol emberek élnek. És a „bank” rendületlenül kölcsönöz… ráadásul nem csak kölcsönad, de sokszor vissza sem kéri, legalábbis egy friss felmérés szerint. A résztvevő szülők mintegy felének esze ágában sincs visszakérni gyermekétől a kölcsönadott összeget, pedig nem kevés pénzről van szó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2017. december 01. Család.hu

A brit Prudential által megrendelt 1000 fős felmérésben szereplők kétharmada mondta azt, hogy vagy adott már kölcsön családtagnak, vagy szinte biztos benne, hogy valamikor kölcsönad majd. Nem kis pénzekről van szó, az átlag 12 700 font (kb. 4,5 millió forint), de minden tizedik kölcsön összege meghaladja a 20 ezer fontot (7 millió forintot).

Ami a visszafizetést illeti, a kölcsönadók 37 százaléka gondolja úgy, hogy aligha látja viszont a pénzét, és csak a 28 százalék várja el egyáltalán, hogy az utolsó fillérig (vagy brit esetben pennyig) visszakapja az összeget. Nem meglepő egyébként, hogy a szülők 39 százaléka ad kölcsön lakásvásárlásra, ami annyiban érthető, hogy a brit fiatalok egyre nagyobb hányada kezdi a tandíj miatt komoly adóssággal felnőtt életét. Ráadásul az ingatlanárak is olyan ütemben szállnak el, amivel a fizetések egész egyszerűen képtelenek lépést tartani.

A probléma ott van, hogy szakértők szerint komoly gondot is jelenthet a túl nagy segítség, amivel a szülők saját későbbi megélhetésüket tehetik kockára. „Szülőként megértem, hogy mindenki szeretne segíteni a gyermekének, csakhogy ez a segítség leggyakrabban inkább ajándék, mint kölcsön” – mutatott rá a Prudential nyugdíjbevételi szakértője. „Márpedig azzal, hogy nem várják el a visszafizetést, a szülők veszélybe sodorják saját hosszútávú pénzügyi biztonságukat, ráadásul olyankor, amikor a nyugdíj közeledtével már nekik is a jövőjükre kellene gondolniuk” – tette hozzá Stan Russell.

Szülőként nyilván nem egyszerű az egyensúlyt megtalálni, hiszen ki ne szeretne segíteni saját gyermekén, miközben persze az sem túl jó dolog, ha ehhez saját anyagi biztonságukat kockáztatják.

A cikk ITT folytatódik.