Szülői alkoholizmus – sok brit gyerek kénytelen segélyvonalat használni

Duplájára nőtt egy év alatt azoknak a brit gyermekeknek a száma, akik aggódva számolnak be szüleik alkohol- és drogfogyasztásáról a Childline segélyvonalon - közölte pénteken a gyermekek bántalmazásának megelőzésére alakult brit nem kormányzati szervezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkoholizmus
2014. május 17. Paulik András

Duplájára nőtt egy év alatt azoknak a brit gyermekeknek a száma, akik aggódva számolnak be szüleik alkohol- és drogfogyasztásáról a Childline segélyvonalon – közölte pénteken a gyermekek bántalmazásának megelőzésére alakult brit nem kormányzati szervezet (NSPCC).


A szervezet által működtetett 24 órás segélyvonal 2013-ban 5323 ilyen hívást kapott, egy évvel ezelőtt a hívások száma még 2509 volt.

“Az apám sokat iszik és gyakran fogyaszt kábítószert az utóbbi időben, ez szétrombolja a családunkat. Amikor iszik, felbőszül és borzasztó dolgokat mond nekünk, olyanokat, hogy hülyék és semmirekellők vagyunk. Nehezen tudom kezelni ezt, mivel tudom, hogy ő egy valóban jó apa” – fogalmazott az egyik gyermek a segélyvonalon.

A telefonáló gyerekek többsége 12-15 év közötti volt, minden tizedik gyerek pedig 11 éves vagy még fiatalabb volt.

Minden hatodik telefonáló elmondta, hogy fizikai erőszak áldozatává vált, amikor szüleik alkoholt vagy kábítószert fogyasztottak. Sok gyerek arról számolt be, hogy koszos, sőt néha veszélyes környezetben él, mivel a háztartási pénzt alkoholra költik szülei.

A szülők alkohol-és kábítószer-fogyasztása lelki traumát okoz a gyerekeknél, ami párosulva a kaotikus családi élettel depressziót okoz, öncsonkításhoz és öngyilkos gondolatokhoz vezet sok gyereknél – mondta Tom Rahilly az NSPCC illetékese.

Ezek a számok azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik – tette hozzá.

A szervezet becslése szerint Nagy-Britanniában mintegy 250 ezer gyermek él alkoholista vagy kábítószeres szülőkkel.