Szuper lehetőség a családodnak a tavaszi szünetre, hosszú hétvégére: BényeLak – zöldorom!

Ha körbenézünk a zempléni BényeLakon, akkor nem látunk mást csak a hamisítatlan, testközeli természetet. Mire vágyunk leginkább a városi lét mókuskerekében? Felpakolni kis családunkat és egy kicsit magunk mögött hagyni a hajtós hétköznapokat. A két felnőtt, négy gyerek és egy kisbaba számára ideális szálláshely verandával, amerikai konyhával és családbarát felszereléssel vár titeket! Ajánlunk nektek egy szuper úticélt termálfürdővel, élményparkkal, libegővel a közelben!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bényelak
2016. február 26. Paulik András

Ha körbenézünk a zempléni BényeLakon, akkor nem látunk mást csak a hamisítatlan, testközeli természetet. Mire vágyunk leginkább a városi lét mókuskerekében? Felpakolni kis családunkat és egy kicsit magunk mögött hagyni a hajtós hétköznapokat. A két felnőtt, négy gyerek és egy kisbaba számára ideális szálláshely verandával, amerikai konyhával és családbarát felszereléssel vár titeket! Ajánlunk nektek egy szuper úticélt termálfürdővel, élményparkkal, libegővel a közelben!


Szerencstől nem messze, az anyatermészet közepén van egy hely, ahol minden adott egy remek családi kikapcsolódáshoz. A kifejezetten családbarát szállás tulajdonosát, Hornyák Mária Anitát kérdeztük motivációról, családi pihenésről és BényeLak vonzerejéről.

– Arányait tekintve nem túl sok olyan szálláshellyel találkozunk, amelyik kimondottan gyerekeseknek kínál kikapcsolódási lehetőséget. Önöknél mi motiválta ezt a vonalat?

A baráti társaságom, ahol többször halottam, hogy milyen kevés a kimondottan kisbaba / kisgyerek fogadására felszerelt hely (kiságy, járóka, korosztályhoz illó etetőszék, cumisüveg-melegítő, fürdető kád, bili, stb.) megfizethető áron. Ha a pénztárcájuknak megfelelően szeretnének kimozdulni egy 3 év alatti gyermekkel, akkor jóformán a „fél házat” el kell vinni magukkal, így sokszor meg sem próbálják a nyaralást egy picivel, s persze a családban lévő nagyobb gyerekek sínylik meg éveken át, mert a nyár ismét otthon telt el igazi nyaralás nélkül.

Sok Budapest belvárosában felnövő gyerek nem igazán ismeri a vidéket, jóformán csak parkban lát zöldet és állatkertben állatokat, de azok sem a Magyarországra jellemző házi állatok.

Ismerek olyan 4 gyermekes nagycsaládot, akik veszik a fáradságot és vonattal elmennek mind a hatan nyaralni, de nem egyszerű szállást találniuk megfizethető áron 6 főre a Balatonon kívüli területeken, amit még meg is tudnak közelíteni távolsági tömegközlekedéssel. BényeLakban 4 felnőttnek, 2 gyermeknek és egy kisbabának van szálláslehetőség kialakítva. Egy átszállással (Szerencsen intercity vonatról helyi buszra) el lehet jutni a „zöld szabadságba” BényeLak- zöldoromba.

– Hogy jött az ötlet, hogy ilyen vállalkozásba fogjon?

Gyerekkorom nyarait ebben a csodás fekvésű zempléni kisfaluban töltöttem szinte 18 év át, élvezve nagyszüleim határtalan szeretetét, különösen nagymamámét. S hogy felnőtt fejjel is vissza – visszatértem szinte mindig a megnyugvás és a feltöltődés érzése kerített hatalmába.

Ekkor merült fel bennem, hogy valami extra kisugárzása lehet ennek a vidéknek, ahol szinte mindig csodásan, sűrűn csillagos az ég éjszakánként, legédesebb álmaimat alszom, és napközben a Bényei-hegy oldalából messze ellátunk a Tisza felé nyúló síkságra.

Apukám szőlész – borász hobbijának otthona lett a BényeLak egy új építésű ház, új telepítésű szőlőfölddel egyetemben, ami a BényeLak mögötti hegyoldal volt.

Az élet körforgásából adódóan sajnos mind nagyszüleim, mind Apukám eltávozott az élők sorából az elmúlt pár év leforgása alatt. De én bennem továbbra is élt a ragaszkodás ezen kisfaluhoz, Legyesbényéhez és a BényeLakhoz.

Szerencsémre újra divatba jött a vidéki, zöldturizmus Magyarországon. Továbbá a zempléni, szorgos emberek munkájának köszönhetően számos helyi, országos és európai uniós alapból finanszírozva nagyon sok kulturális, történelmi nevezettesség került felújításra megnyitva kapuit a nagyközönség felé, családbarát kikapcsolódási lehetőségeket biztosítva a BényeLak környékén.

– Mennyi ideig tartott elkészíteni, átalakítani az épületet?

Nagy levegőt vettem és 2 éve mindenki szkepticizmusával szembe szállva azt mondtam, nem engedem ki a család kezéből ennek a Laknak és a vidéknek az értékét, s akivel tudom, megosztom ezen, szép zempléni kis falu varázsát. Anyagi fedezetem nem volt semmi extra hirdetésre, minden tőkém a saját kreativitásom, vidéki neveltetésemből adó józan racionalizmusom, s nagynéném belém vetett hite.

– Milyen visszajelzéseket kapnak?

2014 júniusában nyitottunk és már van olyan család, aki jelezte, hogy jövőre is szeretne jönni ugyan azon időben a BényeLakba. Ez jó érzés… 

– Mit gondol, egy családnak – ha megtehetik – hányszor javallott kicsit kiszakadnia egy évben a megszokott közegéből és valahová  – akár csak néhány napra – elmenni valahová pihen?

Ha nem is pihenni, mert az nehéz egy családi nyaraláson, de a lényeg a KISZAKADÁS és ezzel együtt a feltöltődés, s szerintem évente 4-szer, tavasszal – ősszel 2-3 napra, nyáron 1 hét és télen, ha lehet a karácsonyi készülődések mellett, akkor 3 napra.

 – Mit nyújthat BényeLak mondjuk egy budapesti családnak? Miért érdemes kipróbálni a házat?

Friss levegő, rengeteg zöld tér a szabad mozgásra, hihetetlenül megnyugtató, de ugyanakkor inspiráló természet (Bényei hegy a ház mögött 1 utcával kezdődik szőlőtőkékkel tarkítva), a falu őszinte vidéki képe, ahol reggel kakas kukorékol, a község házainál vannak szárnyas állatok és szabadon kutyák (nem pórázon) és macskák, s van lovarda állatsimogatóval a szomszédos (egybenőtt) faluban Bekecsen. Nem elhanyagolható szempont a ház családhoz arányos mérete, a szépen ápolt kert és nagy füves rész a szabadban játszásra, piknikezésre és egyben a Lak megfizethetősége. Ki kell emelnem a zempléni táj ősi vulkánok által kialakított sokszínűségét (számos természetvédelmi terület, nemzeti park található a vidéken, Bodrog, Hernád, Tisza, halásztó).

A gazdag történelmi emlékek kínálata is pazar; honfoglalás kori – majd kuruc ­- labanc várak és várjátékok, meseszépen felújított kastélyok, Kossuth szülőháza. Ide tartozik még a kulturális élmények sokasága – Széphalom, Vizsoly, Gönc, Hollóháza, sátoraljaújhelyi kerámia gyár, Tokaj új sziklaszínháza – és a vallási tolerancia szép példái – zsinagóga Mádon, Miskolcon, görög katolikus templom Miskolc, evangélikus és katolikus templom szinte minden kisebb – nagyobb településen a Zemplén régióban.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy ez a termálfürdők és élményparkok régiója (Miskolctapolca Barlangfürdő, Szerencs termálfürdő, Sárospatak Végardó termálfürdő, Tiszaújváros a fürdők városa). Sátoraljaújhelyen kalandpark, libegő és kilátó, téli – nyári sí/ korcsolya és bob pálya!

És még valami: hogy az Apukákról se feledkezzünk meg: bortúrák, pincelátogatások kimeríthetetlen lehetősége adott a környéken.

A BényaLak mögötti hegyen a Barna dűlőben, 5 perc sétára található a MONTIUM pincészet.

További infó itt: http://benyelak.webnode.hu/news/montium-borok-pinceszet/

A család minden tagja talál érdeklődésének megfelelő élményt a Zempléni régióban, melynek kapuja Szerencs – Legyesbénye vonal, ahol BényeLak található.


Elérhetőségek:
BényeLak – Zöldorom, Legyesbénye 3904, Kossuth utca 22.
Web: http://benyelak.webnode.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/benyelak.webnode.hu/
Hornyák Mária Anita:
00-36-30-373-3962
anitamariahornyak [at] gmail [dot] com