Tabletre cserélik a tankönyvet

Helye van a digitális fejlesztéseknek az általános iskolákban, hisz a digitális tananyagok változatosabbá, ezáltal hatékonyabbá is tehetnék az oktatás bizonyos területeit. Több ezer ötödik osztályos diák kaphat tankönyv helyett tabletet 2018 szeptemberétől a kormány közlése szerint – írja a Sonline.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. április 25. Csalad.hu

A tanárt és a diákot is fel kell készíteni

Hasznos lenne a tabletek alkalmazása az oktatásban, a digitális oktatás előnyére válna a gyerekeknek – állítja Szilágyi István, a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója. – A digitális eszközeinken elérhetünk minden információt, ha jól keressük és megvan a tudásunk az adatok értelmezéséhez. Ehhez azonban az oktatásban is szemléletváltásra lenne szükség, mivel még mindig a lexikális tudást helyezzük előtérbe a gyakorlattal, projektoktatással ellentétben. Véleményem szerint a tanulókat és a tanárokat is fel kellene készíteni az eszközök megfelelő és hatékony használatára. Ez sokkal hosszabb, alapos előkészítést, felkészítést igénylő változás. Egyik tanévről a másikra ennek csak apró pozitív változásai érzékelhetők.

Változatosabb, eredményesebb oktatás

Ha gyermekeink számára versenyképes tudást szeretnénk biztosítani, követni kell a társadalomban zajló változásokat – mondta Türjei Attila, a Balatonboglári Általános Iskola igazgatója. – Ha az iskola nem készítené fel a fiatalokat, akkor is gyakorlatot szereznének a digitális világban, csak jó eséllyel nem a hasznos területeken. Az iskola felelőssége, hogy a digitális eszközök és a világháló értékes használatát tanulják meg a diákok és ehhez ma már nem tankönyvekre, hanem kézzel fogható eszközökre van szükség.

Az igazgató úgy látja, ezek az eszközök azt is lehetővé teszik, hogy a történelmet, földrajzot, matematikát és minden más tantárgyat is változatosabban és eredményesebben sajátítsanak el a tanulók, mint véges terjedelmű tankönyvekből.

Nem kifizetődő a javítás

Nem elegendő azonban a készülék, hanem jó minőségű szoftverekre is szükség lesz, melyek ma még nem, vagy csak korlátozottan állnak az iskolák rendelkezésére. A pedagógusaink jelentős része már részt vett továbbképzéseken, így közülük sokan gond nélkül tudnának ezeken az eszközökön dolgozni. Igaz, vannak olyanok is, akiknek szükségük lenne a használatukat segítő gyakorlatias tanfolyamokra – ismerte el Türjei Attila. – Digitális eszközökre eddig is pályáztunk, s továbbra is szeretnénk, ha nyílik rá új lehetőség. Hisz közel sem elegendő a mennyiségük sem a tanárok, sem a tanulók kezében.

A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni.