Tanórán mesélnek életükről a hajléktalanok

Eddig ötezer diák ismerte meg a Első Kézből a Hajléktalanságról- program szereplőit: a rendhagyó osztályfőnöki órákon hajléktalanok mesélnek mindennapjaikról, és teszik elfogadhatóbbá a róluk kialakult képet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszélgetés
2014. február 10. Szaurella

Eddig ötezer diák ismerte meg a Első Kézből a Hajléktalanságról- program szereplőit: a rendhagyó osztályfőnöki órákon hajléktalanok mesélnek mindennapjaikról, és teszik elfogadhatóbbá a róluk kialakult, sokszor negatív sztereotípiák formálta képet. A kezdeményezésről és a 150 főnek megélhetést nyújtó Fedél Nélkül utcalapról Kepe Róbert felelős szerkesztő, a Menhely Alapítvány munkatársa nyilatkozott rádiónknak.


Kepe elöljáróban a Menhely Alapítvány múltjáról és jelenéről mesélt: szavai szerint az MA volt rendszerváltáskor létrejött első civil szervezet, mely a hajléktalan emberek megsegítését tűzte ki célul. Éjjeli menedékhely, jelenleg három nappali melegedő, idősek otthona, lábadozó, ügyfélszolgálati irodák, utcalap – sok apró szolgáltatás, többek közt diszpécser szolgálat és utcai szolgálatok is igyekeznek segíteni az utcán élőknek. A munkában félszáz alkalmazott és 100-120 önkéntes vesz részt, – a segítők köre feladatköre pedig változatos: ahány ember, annyi eset – a családi kapcsolatok újraélesztésétől a munkába álláshoz szükséges készségek újraépítéséig, széles a skála. Apró készségek, hiányok pótlásáról van itt szó, de az első: a bizalom kialakítása a segítő és a hajléktalan között. Ez az út is sokféle, de van, aki kér segítséget, akar tenni magáért mert úgy érzi, egyedül nincs esélye a túlélésre.