Terence Hill újra Don Matteo szerepében

Január 7-én visszatért az olasz televízió képernyőjére Don Matteo. Terence Hill az Avvenire olasz katolikus lapnak vallott a forgatásról, a pap szerepéről és a kereszténységgel való kapcsolatáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 11. Paulik András

Január 7-én visszatért az olasz televízió képernyőjére Don Matteo. Terence Hill az Avvenire olasz katolikus lapnak vallott a forgatásról, a pap szerepéről és a kereszténységgel való kapcsolatáról.


Az új sorozatban Don Matteo ugyanazt a régi reverendát viseli, mint az előző évadban, és Terence Hill tekintete sem változott, ugyanaz a határozott, nyugalmat sugárzó arc tekint a nézőkre, amelyet annyira megszerettek. Huszonhat epizód készült, a régi kedvelt szereplőkön kívül új arcok is megjelennek, a színhely megváltozott, Spoletóba került át.

Terence Hill nem tartja személyes eredményének a Don Matteo sikerét. „Az új évad készítésénél kétszáz ember dolgozik, mi lenne velem, ha ők nem lennének? Nem rejthetjük véka alá az igazságot: az ilyesféle dolgokban az ember egyedül semmire nem megy” – mondja. A forgatásokon mégis egyértelmű volt, hogy ő az emberek kedvence, igyekeznek a közelébe kerülni, legalább egy kézfogás erejéig. Mosolyogva meséli, hogy a sorozat első éveiben sokszor úgy beszéltek vele az emberek, mintha valóban pap lenne. Sokan mondták neki, hogy szeretnének egy olyan pappal találkozni, mint amilyen Don Matteo.

Az Avvenire kérdésére Terence Hill elmondta, hogy tizenöt évvel ezelőtt, amikor elvállalta Don Matteo szerepét, kezdetben igyekezett teljesen elszakadni korábbi híres szerepétől, Trinity alakjától, nehogy valaki azt kérdezze, mit keres egy cowboy a pap jelmezében. Aztán a rendezőkkel konzultálva mégis visszatért kicsit Trinity alakjához, dinamikus, sportos jelleget adott a szerepnek, amelyben így sokkal nagyobb örömét lelte.

Mint mindig, Don Matteo az új évadban is a társadalom kirekesztettjeivel kerül kapcsolatba, az ő ügyeikben nyomoz: a szerencsejáték-függéstől a családon belüli bántalmazásig, a bevándorlóktól a cserbenhagyásos gázolásig sok aktuális téma előkerül. A plébános feladata most is elsősorban az, hogy gondozza az emberek lelkét – az áldozatokét és a bűnelkövetőkét is. Talán éppen ebben rejlik a sorozat népszerűségének kulcsa. „Don Matteo megmutatja, hogy az élet annak ellenére szép, mi minden történhet benne. És legfőképpen megmutatja, hogy mindig van kiút” – vallja Terence Hill.

Az egyik forgatáson egy asszony úgy fogalmazott: „Don Matteo derűs, nyugodt tekintetével, szavaival épp olyan, mint Ferenc pápa.” Terence Hill csak mosolygott ezen, hiszen soha nem titkolta, mennyire csodálja a Szentatyát: „Szeretem Ferenc pápát, mert egyszerű nyelven beszél, szavai – hogy is mondjam – földközelibbé teszik Krisztus életét. Ily módon az emberek közelebb érzik magukhoz a kereszténységet. Örömöt, lelkesedést éreznek.” 

Terence Hill az Avvenire riporterének elmondta azt is, hogy ő maga akkor került újra közel a kereszténységhez, amikor Amerikában élt, ahol ez a lelkesedés már régóta él az egyházban. Szívesen emlékszik vissza arra a misére, ahol énekeltek, táncoltak. Úgy érzi, az embereket legjobban az örömmel, nem pedig a dorgálással lehet a templomba vonzani. Fontos, hogy az egyház inkább azt hangsúlyozza, mit kell, ne pedig azt, mit nem szabad csinálni – ahogyan Ferenc pápa is teszi.

Az új Don Matteo-évad forgatását követően Terence Hill visszatér Amerikába, Massachusettsbe. Tíz hónap intenzív munka után szüksége lesz pihenésre, hiszen forgatás közben semmi másra nem marad ideje. Szeretne sok időt tölteni a családjával, visszanyerni a hétköznapok egyensúlyát, és átgondolni a jövőre vonatkozó terveit.

Forrás: Avvenire.it