Ti mondtátok: A hűség az…

A héten zajlik a Házasság hete, aminek a jelmondata a megtartó hűség. A mai nap pedig a szerelmeseknek van kikiáltva. Ennek apropóján kérdeztünk meg embereket, hogy számukra mit jelent a hűség és a házasság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 14. Csontos Dóra

A héten zajlik a Házasság hete, aminek a jelmondata a megtartó hűség. A mai nap pedig a szerelmeseknek van kikiáltva. Ennek apropóján kérdeztünk meg embereket, hogy számukra mit jelent a hűség és a házasság.


Mit jelent számodra a hűség?

Orsi, 24 éves és 10 éve él párkapcsolatban: A hűség számomra nem csak azt jelentheti, hogy nem csalom meg a páromat, hanem azt is hogy tekintettel vagyok az ő privát dolgaira is. Tiszteletben tartom azt, ami neki fontos, és félre tudom tenni önmagamat – ezzel is kifejezve, hogy milyen sokat jelent nekem.

Márti, 44 éves és 25 éve boldog férjével: A hűség elkötelezettség. Nem jelenti egyedül a házastárshoz való hűséget. A házastárshoz való hűtlenség a család ellen fordulás is, hiszen végső esetben nem csak a házastárs elhagyásával jár, hanem a gyermekeim elhagyásával is.

Palkó, 45 éves: A hűség a kapcsolat alap pillére. Mert ha hűséges vagy akkor várhatod el a párodtól, hogy ő is az legyen. Ha ez meg van mind két fél részéről, akkor lehet harmonikusan, nyugodtan élni. A gyermekeim anyjával 22 éves korunkban ismerkedtünk meg és már 23 éve élünk boldogan két gyermekünkkel.

Mi szükséges egy sikeres és erős házassághoz?

Kriszta, 46 éves, 20 éve házas: A jó házassághoz hűségre, bizalomra, megértésre és egymás iránti feltétlen szeretetre van szükség. Probléma megoldásánál legfőképpen arra van szükség, hogy valóban akard megoldani a problémát. Hallgasd meg a másikat, mérlegelj és engedj a saját elvárásaidból. Beszéljék meg egymással a problémát és ne magukban duzzogjanak. Képzeljék bele magukat a másik helyzetébe, hogy ő mit érezhet. Végül pedig próbáljanak olyan megoldást találni ami mind a kettőjüknek jó.

Attila, 30 éves és két éve nős: Egy jó kapcsolatnál fontos az egymás tisztelete, meghallgatása. Nagyon fontos az alkalmazkodás, a konfliktusok megbeszélése és a tolerancia. Közösek legyenek célok és tervek. Hasonlóak legyenek az érdeklődési körök, fontos a társ szokásainak elfogadása. Nem szabad rátelepedni a másik fél életére, egészséges mértékben kell egymásnak adni “szabadságot”. Mindezeknek a bizalom az alapjuk.

László, 29 éves, 5 éve él párkapcsolatban: El kell fogadni a másikat, az összes hóbortjával, különcségével együtt. Nagyon fontos még a bizalom és az őszinteség egy kapcsolatban.

Mit ajánlana azoknak a fiataloknak, akik az első problémájukkal találkoznak közösen? Mire van szükség egy probléma megoldásához?

Péter, 58 éves, 27 éve nős: Legyenek kicsit türelmesebbek egymással. Az első felindulásból származó cselekvés egyáltalán nem jó.

Aliz, 33 éves, 10 éve házas:  A probléma megoldásához a másik fél véleményének meghallgatása, ésszerű érveinek elfogadása szükséges. Beszélgetés, beszélgetés és sok-sok beszélgetés. Egy családban közös döntéseket kell hozni. Fontos megtanulni kimondani, ha tévedtünk vagy rosszul döntöttünk. A fiataloknak is csak azt tudom ajánlani, hogy meg kell beszélni a problémákat, meghallgatni a másikat és amiben igaza van, elfogadni. Figyelembe venni, hogy nem egyedül az én számít, hanem a mi. Úgy gondolom, hogy a házasság kötés előtt kell nagyon komolyan átgondolni a döntést. Csak az kösse össze az életét valakivel, aki képes toleráns lenni, képes a kompromisszumra.

Marci, 20 éves, 3 hónapja van barátnője: Nekünk még nem voltak vitáink a barátnőmmel, de szerintem leginkább arra van szükség, hogy mindenről tudjunk értelmesen beszélni. Nem?

Erika, 25 éves, jelenleg szingli: Én azt tanácsolnám a fiataloknak, hogy jól válasszák meg, ki az, akit kiválasztanak maguk mellé. Ne a külső domináljon. Ha belül egymásra találtok akkor nem számít semmi.