TIPPEK: festés, renoválás gyerekekkel

Ki kellene festeni a lakást? Vagy renoválni néhány helyiséget? Mi legyen közben a gyerekekkel? Íme néhány tipp felújítás esetére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 29. Gyarmati Orsolya

Ki kellene festeni a lakást? Vagy renoválni néhány helyiséget? Mi legyen közben a gyerekekkel? Íme néhány tipp felújítás esetére.


“Nekünk az a módszer vált be, hogy a festő egyszerre mindig csak egy szobát fest, így a lakás többi részében viszonylag rend van”, írja az Essential Baby egyik szülő-tagja. “Figyeltünk arra, hogy amit csak lehet, berakjunk a garázsba, vagy szekrényekbe, hiszen a festés előtti csiszolásból származó por mindent belep. Érdemes leragasztani a szekrények ajtajait és a fiókokat, mert így nem tud beférkőzni a por az apró réseken. Ami pedig a gyerekeket illeti, a munkálatok idejére igyekeztünk rokonokat, barátokat megkérni, hogy náluk lehessenek, illetve az éppen renoválás alatt lévő lakásrészt elzártuk a gyerekek elől. Festeni egyébként éjszaka is lehet, amikor a gyerekek alszanak.”

Az apróbb munkákba a gyerekeket is be lehet vonni. Megkérhetjük őket, hogy kisseprűvel seperjenek össze, pakolják be a kisebb tárgyakat dobozokba, ragasszák le a dobozok tetejét, jól dugják el őket a másik szoba szekrényében, nehogy koszosak legyenek, stb.

“Egyszerre újítottuk fel e konyhát és a fürdőszobát. Az egyik gyerekem négy éves, a másik hat hónapos volt a munkálatok idején. Tapasztalataim: főzzünk és fagyasszunk le nagyon sok ételt jóelőre, készítsünk össze nassolni valót, játékok és könyveket a másik szobában arra az esetre, ha nem tudnánk folyamatosan a gyerekekre figyelni a felfordulás miatt,” írja egy anyuka.

Egy apuka így foglalja össze tapasztalatait: “Egy szobát renoválás-mentesen tartottunk, itt voltak a ruháink és ágyaink. Sokat ettünk a parkban, otthon pedig a mikrosütőt, a vízforralót és a pirítóssütőt használtuk, amikor a konyha éppen haszálhatatlan volt. Kikészítettünk egy csomó filmet, hogy a gyerekek nézni tudják, amíg dolgozunk. Esténként a nagymamánál zuhanyoztunk, és a gyerekek hétvégenként nála is aludtak egy pár alkalommal, amíg kész nem lettünk a felújítással.”

“Egész terhességem alatt renováltam. Meg kellett tanulnom, hogy nem várhatom el, hogy minden hipp-hopp kész legyen. Egy kis javítás itt, egy kis festés ott: a lényeg, hogy ne arra koncentráljunk, mennyi minden van még hátra, inkább az apró eredményekre fókuszáljunk“, írja egy anyuka.

Végül egy utolsó tipp egy apukától: “Állítsunk fel határidőket, és mindig csak kisebb célokat tűzzünk ki, így elkerülhetjük a renoválással járó feszültségek nagy részét. A nagyobb lélegzetvételű munkák esetében pedig mindig gondoskodjunk róla, hogy a gyerekek ne legyenek a közelben. A kisebb munkáknál ott lehetnek, ilyenkor érdemes kiskalapácsot a kezükbe adni s néhány félbe vágott szöggel és fadarabbal remekül ellesznek.