Tippek, hogyan mentheted meg a kedvenc kütyüd a mínuszoktól

Az okosmobil és a laptop egyaránt gyűlöli a hideget: az akkumulátor üzemideje jelentősen lecsökken, az LCD-kijelző lelassul a mínuszoktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
elektronika
2015. január 03. Csontos Dóra

Az okosmobil és a laptop egyaránt gyűlöli a hideget: az akkumulátor üzemideje jelentősen lecsökken, az LCD-kijelző lelassul a mínuszoktól.


Okostelefon, laptop, táblagép és Bluetooth-headset, esetleg GPS és zseblámpa – egy sor elektronikai kütyü lehet annál, aki mondjuk néhány napos sítúrára indul. Az eszközök mindegyike épp úgy irtózik a kinti mínuszoktól, ahogy tulajdonosuk.

Az akkumulátor sem bírja a telet

A fent említett készülékek mindegyike akkumulátorról működik, a ma használatban lévő telepek kapacitása jelentősen lecsökken hidegben. Ez azért történik, mert az akkumulátor pozitív és negatív töltésű elektródái között lelassul az a kémiai reakció, amely a működést biztosítja.

A Battery University című szakportál szerint mínusz 18 Celsius-fok körüli hőmérsékleten egy tipikus lítium-ion akkumulátor kapacitása a felére csökken a szobahőmérsékleten mérthez képest. A probléma valós, a finn fogyasztóvédelmi hatóság például az iPhone 5 megjelenésekor vizsgálatot indított, mert kiderült, hogy az Apple okostelefonja a szokásosnál is gyengébben teljesít a hűvös éghajlatú országban, mivel a gyári specifikációi szerint 0 Celsius-fok alatt nem ajánlott használni.

A szakportál szerint ezért ha a hidegben lemerült a mobilunk vagy a zseblámpánk, azt a belső zsebbe téve és testünkkel felmelegítve jó eséllyel ki tudunk belőle sajtolni némi extra üzemidőt. Az ismételt bekapcsolással azonban csak akkor érdemes próbálkozni, ha az akkumulátor már átmelegedett.

A kütyüket szobahőmérsékleten kell hagyni felmelegedni, de radiátoron vagy hajszárítóval nem szabad gyorsítani a folyamatot, mert akkor a lecsapódó pára okozhat gondot a nem teljesen vízálló kivitelű készülékekben. Ez a mobiltelefonon kívül még inkább igaz a laptopra és a táblagépre, ezeket ugyanis nem a zsebünkben, testmeleg helyen, hanem táskában hordozzuk.