Tucatszor próbálkoztak: ismét fia lett a házaspárnak

Kitartó az a michigani házaspár, akik 11 fiúgyermek után sem adták fel a reményt, hogy előbb-utóbb csak összejön egy kislány is, de újfent csalódniuk kellett: megvan a focicsapat első utánpótlása is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nagycsalád
2013. augusztus 09. bencze.aron

Kitartó az a michigani házaspár, akik 11 fiúgyermek után sem adták fel a reményt, hogy előbb-utóbb csak összejön egy kislány is, de újfent csalódniuk kellett: megvan a focicsapat első utánpótlása is.


Egy michigani családban világra jött a tizenkettedik gyerek. Fiú lett – éppen úgy, mint tizenegy testvére. Jay és Kateri Schwandt azt hitték, az új baba üdítő változatosságot hoz a fiúk hosszú sora után, különösen, mert Kateri, akit mindenki csak Terinek szólít, kilenc nappal túlhordta a magzatot. Eddigi terhességei során ilyet nem tapasztalt még. Ám a Grand Rapids-i kórház szülésznője azzal a hírrel lepte meg a várakozókat, hogy a tizenkettedik gyermek szintén fiú. Tucker 3520 grammal jött a világra.

A szobában kuncogás hallatszott. Ránéztem a férjemre, mindentudóan mosolygott vissza. Ha azt halljuk, megint fiú, én azt mondom, rendben, nincs gond, tudjuk a dolgunkat” – mesélte a 38 éves anya.

Tyler 21, Zach 17, Drew 16, Brandon 14, Tommy 11, Vinny 10, Calvin 8, Gabe 6, Wesley 5, Charlie 3 éves, Luke csak 19 hónapos, Tucker pedig augusztus 4-én született. A michigani Grand Rapids környékén élő, mélyen vallásos katolikus család nem hisz a születésszabályozó módszerekben. Családjuk méretét Istenre bízzák.

Terinek tizenhárom testvére van, és nem ő az egyetlen a rokonságból, aki elkötelezte magát a nagycsalád mellett. Detroit vidékén élő nővére, Kate tíz gyermeket szült, szintén fiúkat. “Bámulatos, valóságos csoda! Úgy tűnik, egyes családoknál a gének eldöntik, hogy sok fiú vagy sok lány szülessen. Az okokat nem ismerjük pontosan. Ám biztos, hogy nem puszta statisztikai furcsaságról van szó” – magyarázta Bob Barbieri, a bostoni Brigham kórház vezető szülész-nőgyógyásza, a termékenységi kérdések kutatója.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

A nagycsaládos élet számtalan kihívást támaszt, függetlenül a gyermekek nemétől: a tízórai csomagolásakor például egész vekni kenyér fogy el. A vasárnapi misére és a családi összejövetelekre tizenöt üléses busz viszi a klánt. Nagy segítség, hogy néhány fiú már tud vezetni.

A tizenkét fiú többsége két hálószobában, emeletes ágyakon alszik. Teri az előtérben fejenként csak egy pár cipőt tűr meg. Ahogy egy fiú eléri a hatodik osztályt, maga mossa a ruháit.

Van, aki a mosogatógép be- és kipakolásáért felel, egy másik porszívózza a lépcsőt. Fával fűtünk. Kivágjuk, hazaszállítjuk és szép rakásokba rendezzük a tüzelőt. Elhiszem, hogy a fiúk nem rajonganak ezért a munkáért, de nem nagyon akad más választásuk” – magyarázta a 39 éves Jay, a bő focicsapatnyi fiú apja, aki egyébként egy földmérő vállalkozást vezet.

Teri elmondta, két babának kérdezték meg a nemét a szülés előtt. Most is készültek lánynévvel, a Jaynie-t azért találták ki, hogy emlékeztessen az apa keresztnevére. Persze nem lett rá szükség. “Jay nagyon szeretne egy kislányt. Sosem járt még apa-lánya táncot. De még lehet, hogy sor kerül rá, az ajtó nálunk mindig nyitva!” – tette hozzá Teri.