Tűzrakás-egyszeregy – akár tamponnal is!

Jártunk már úgy, hogy húsz ember várta vérben forgó szemmel a grillvacsorát, mi meg a tűzzel bajlódtunk? Megmutatjuk hogyan kell!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 23. szabo.daniel

Jártunk már úgy, hogy húsz ember várta vérben forgó szemmel a grillvacsorát, mi meg a tűzzel bajlódtunk? Megmutatjuk hogyan kell!


Meggyújtjátok amíg előkészítem a kaját? – szokott hangzani kerti partikon a házigazda szájából a kérdés, amelyre minden rendes férfiember egy egyszerű perszét szokott válaszolni. Merthogy tüzet rakni mindenki tud. Tegyük a szívünkre a kezünket, nem mindig sikerül, még ideális körülmények között sem.

Kellékek

Pedig nem egy nagy ördöngősség: vannak elengedhetetlen kellékei, mint a
– száraz, apróra vágott gyújtós,
– száraz, nagyobbra vágott fa parázsnak,
– papír,
– gyufa

Ha ezek birtokában állunk neki, gyakorlatilag elronthatatlan a dolog. A módszer működik egy egyszerű szalonnasütésnél, de grillen is, mindkét esetben pótolhatjuk a fát faszénnel is.

Csak faszénnel?

A grillezés szintén elterjedt módja a csak faszénnel való tüzelés, erre leginkább gyújtófolyadékot használnak, ami kellő mennyiség esetén bármit belobbant, igaz az étel ízén is érezhetjük, ami nem feltétlen vonzó.

Minden tűznél alapszabály, hogy megfelelő mennyiségű levegőhöz kell engedni a rakteret, hisz hiába száraz az anyagunk egy grilledényben, ha az alsó szellőzők eltömődtek, nem fog jól működni: csak kipucolt tűztérben kezdjük meg a tűzrakást!

Buktatók

A probléma akkor szokott kezdődni, amikor a kötelező hozzávaló egyike hiányzik, illetve nem megfelelő minőségű. Nedves a fa, nincs mivel felaprítani a gyújtóst, stb. Ne essünk kétségbe, mindenre van megoldás! Ha hazai pályán vagyunk, és valamiért nem gondoskodtunk mindenről előre, átszaladhatunk a szomszédhoz faszénért vagy aprófáért, végső esetben közeli benzinkútnál is beszerezhetjük. Ha ilyesmire nincs lehetőségünk, használjuk a környezetünkben fellelhető dolgokat: régi kartondoboz, törött seprűnyél, stb.

Igen, tampon

Nomádabb környezetben nem lehetetlen, hogy képtelenek vagyunk száraz, gyújtósnak való fát találni, ilyenkor jöhet a vízitúrázok régi nagy trükkje a tampon. Szinte bármilyen körülmények között lehet a segítségével tüzet csiholni, szétbontva óriási, de főként száraz, és mindig találhatunk a társaságban olyan hölgyet, akinél éppen van, kötelező felszerelésként.