Új őrület a gyerekeknél: pizsamaparti múzeumokban

Ha álmodoztál arról gyerekkorodban, hogy időutazáson veszel részt és eljutsz régi korok, távoli vidékek emberei közé... Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy milyen a pilóták élete, vagy hogyan készülnek az amerikai filmek trükkjei... Akkor a gyerekednek legalább megadhatod ezt az élményt a kalandos pizsipartikon. Neked meg lesz egy gyerekmentes estéd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
időutazás
2018. október 31. Dívány

Budapest, 2017. március 22. Gyerekek mesét hallgatnak a fõvárosi I. kerületi Mesemúzeumban 2017. március 22-én. A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben. Egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-tõl. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem annyira rossz manapság gyereknek lenni. Itt van mindjárt ez a pizsamaparti a múzeumban sorozat. Mert mi lehet jobb dolog egy gyereknek, mint sokáig fennmaradni a barátaival, és együtt bandázni? Talán csak az, ha olyan helyen lehet, ahol senki más nincs, ahonnan már mindenkinek haza kellett mennie, ő meg ott maradhat, és megnézheti, amit senki más nem lát… Ehhez már csak hab a tortán, hogy nem könyvekből, vagy az osztályteremben ismerkedik meg egy történelmi korszakkal vagy egy állat életmódjával, hanem élőben, úgy, hogy ő maga is részese lehet a kalandnak.

A Da Vinci Learning múzeumokkal és más kulturális intézményekkel közösen szervezett programsorozata ezzel a kombinációval vonzó kalandhoz, és egészen különleges élményekhez juttathatja a 7-13 éves gyerekeket. A pizsamapartik lényege, hogy a gyerekek zárás után ismerkednek meg egy-egy helyszínnel, ahol éjszakai kalandtúra vár rájuk: az adott intézmény tematikus, zseblámpás felfedezése és az élményóra, ami filmvetítésből és kapcsolódó programból áll (kísérletezés, makettezés, kvíz, stb.)

És milyen programok vannak? Egészen sokfélék, hogy minden gyerek megtalálhassa a saját érdeklődéséhez illőt. Lehet például őslényeket kutatni a Magyar Természettudományi Múzeumban. A gyerekek újdonsült őslénykutatóként éjszakai műszakban ősmaradványokat keresnek, leltároznak, dinólábnyomokat vizsgálnak, de az őscápát, mamutot és gyapjas orrszarvút is megismerik.

Akiket a világűr vonz, azok a pécsi Planetáriumban a csillagok titkaiba nézhetnek bele. Derült idő esetén távcsővel az igazi éjszakai égbolt is megfigyelhető. Az éjszaka során egyszerű csillagászati eszközöket készíthetnek, kísérleteznek, és izgalmas zseblámpás felfedezőtúrán kaphatnak magyarázatot az univerzum titkaira. A Mars, a robotprogramozás és az űrhajósok élete is terítékre kerül.

A bejegyzés folytatásához kattints.