Ütötte, verte a gyerekit, tizennégy évet kapott

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélték azt a gyermekeit bántalmazó tiszakécskei nőt, akinek büntetőpere csütörtökön zárult a Kecskeméti Törvényszéken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bántalmazás
2014. január 31. szabo.daniel

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélték azt a gyermekeit bántalmazó tiszakécskei nőt, akinek büntetőpere csütörtökön zárult a Kecskeméti Törvényszéken.


A vádirat szerint a 23 éves K.-Sz. Henrietta nagyobbik, 2006 novemberben született fiát 2009 augusztusáig rendszeresen bántalmazta, majd az egyik nagyszülő gondozásába került. Ezután 2012 februárban ismét fiúgyermeke született, akit csak tápszerrel etetett, miközben a kiságyából még ilyenkor sem vette ki. Egyúttal a környezetében élőknek is megtiltotta, hogy a síró kisbabát felvegyék, dajkálják. A vádlott nem fürdette az újszülöttet, a cumisüveget pedig olyan erővel nyomta a kicsi szájába, hogy az gyakran fuldoklott. Emellett kisebbik gyermekét is rendszeresen bántalmazta. Egy ilyen eset következtében a gyermek többszörös koponyacsonttörést, agyzúzódást, koponyaűri vérzést, tüdősérülést, combcsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett – ismerteti a vádirat.

Surányiné Pólik Edina tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta: mivel a nagyobbik fiú bántalmazására a vádlottal haragban lévő nagymama tanúvallomásán kívül csak közvetett és egymásnak ellentmondó bizonyítékok utaltak, a bíróság a kiskorú veszélyeztetés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette K.-Sz. Henriettát.

Megalapozottnak találta ugyanakkor a különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint védekezésre képtelen, kiskorú személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés gyanúját.

E két cselekmény büntetési tételének együttes középértékéből, 17 és fél évből kiindulva, attól némileg enyhébb, ám a történtek társadalmi súlyát is megjelenítő ítéletet hozott a bíró.

A Kecskeméti Törvényszék határozata szerint a tiszakécskei anyának 14 évet kell fegyházban töltenie, ahonnan leghamarabb ennek az időnek a kétharmadát letöltve bocsátható szabadlábra. Mellékbüntetésként K.-Sz. Henrietta szülői felügyeleti jogát megvonta és 8 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a bíróság.

Mivel az ügyész súlyosbításért, míg a védő ügyfele felmentéséért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbez, az ítélet nem jogerős. Az ügy tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik – jelentette be a tanácsvezető bíró.

Surányiné Pólik Edina a tárgyalás végén kihirdette: a vádlott és védője kérése ellenére a törvényszék nem engedélyezi az anya házi őrizetbe vételét: a bizonyítási eljárás folytatásáig a nő előzetes letartóztatásban marad.