Veresegyházon épül az első SNI iskola

Veresegyházon lerakták a sajátos nevelési igényű gyerekeknek épülő Szó-fogadó Általános Iskola alapkövét csütörtökön.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017
2016. május 06. Csontos Dóra

Veresegyházon lerakták a sajátos nevelési igényű gyerekeknek épülő Szó-fogadó Általános Iskola alapkövét csütörtökön.


Mindenkinek meg kell kapnia az esélyt, hogy sikeres tagja legyen a magyar társadalomnak – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az iskola alapkőletételi ünnepségén.

Az egyén, a kormány és az önkormányzat összefogása elősegítheti azt, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek képesek legyenek teljes értékű és boldog emberként beilleszkedni a magyar társadalomba – fogalmazott az államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Kiemelte: a szülők feladata és felelőssége is fontos.

Úgy fogalmazott: “mi elsősorban a családban hiszünk”, abban, hogy ha egy gyerek megfelelő családban tud felnőni, megfelelő családi támogatással, és az állam hozzáteszi a maga segítségét, akkor az a gyerek sikeres lehet. Sikeres, jól működő családok nélkül nincsenek sikeres gyerekek – mondta, hozzátéve, hogy a sikeres családok működését elő kell segíteni, a most épülő iskola ehhez eszköz.

Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkári feladatait is ellátó helyettes államtitkára hangsúlyozta: a kormány alapelve, hogy minden gyereket egyenlő esélyek illetnek meg. Az egyenlő esély azt is jelenti, hogy ne a gyerekeknek kelljen utazniuk, hanem hozzájuk kell telepíteni azokat a beruházásokat, amelyek az igényeiket kielégítik.

Felidézte: a kormány 2014-ben elkötelezte magát a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program mellett, amelyben 78 projektet valósít meg, 38 milliárd forint értékben.

Kiemelte: a veresegyházi az első nagyszabású iskola, amely sajátos nevelési igényű gyerekeknek készül. Elmondta, hogy a 421 millió forintos beruházás keretében kilenc tanteremből álló általános iskola épül, ahová nemcsak Veresegyházról, hanem a környékbeli településekről is érkeznek majd tanulók.

Pásztor Béla, a település független polgármestere köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi sok különböző helyszín helyett egy intézmény tudja majd a diákokat ellátni.

Az ünnepi eseményen Tuzson Bence, Boros Anita és Pásztor Béla közösen helyezett el időkapszulát. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megvalósuló beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. A fejlesztés állami finanszírozással és önkormányzati forrásból valósul meg. Az új iskola mellé, a meglévő lakóépülettel összeépítve fedett sportlétesítmény is épül.

A beruházás befejezési határideje 2017 februárja.