VIDEÓ: Gondolatok az önfeláldozó szeretetről

Az Augustine Institute videójában az önzetlen szeretetről hallhatunk gondolatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 27. Gyarmati Orsolya

Az Augustine Institute videójában az önzetlen szeretetről hallhatunk gondolatokat.


Leah Darrow író arról beszél, hogy milyen könnyen használjuk azt a szót, hogy “SZERETEM”. Szeretjük a reggeli kávénkat, az új cipőnket, de Leah felhívja rá a figyelmet, mennyire más, amikor a párunkra gondolunk és arra, amit iránta érzünk.

Leah férje, Reggie iránt érzett szerelme mélyebb és hatalmasabb mint bármi más. Nem azért szereti, mert valamit szeretne kapni tőle, hanem egyszerűen önmagáért. És ez a szerelem olyan nagy, hogy Leah mindent meg akar neki adni, egész énjét, egész lényét. És ezt a szeretetet aztán vissza is kapja.

A katolikus egyház a házasságot olyan köteléknek látja, amelyben tökéletesen átadjuk magunkat a másiknak. Minden ember tökéletesen egyedi és megismételhetetlen, s mindegyiknek megadatott a szabad akarat és a gondolkodás ajándéka. És ezt a szabad akaratot arra is használhatjuk, hogy feladjuk a függetlenségünket és az egyedüllétet és valaki másnak adjuk az életünket.

II. János Pál pápa azt mondta, “a szabadság a szeretetért létezik”. Azt is mondta, hogy a szabadságunkat a leginkább a szeretni tudás képességén mérhetjük le. Jason Evert író felteszi a kérdést, melyek azok a dolgok, amik ezt a képességet elvehetik? Büszkeség, önzőség, önmagunk imádata, düh, mohóság, türelmetleség? Ezek az érzések és tulajdonságok azok, amik megakadályoznak abban, hogy szeressek és elveszik a szabadságomat. Dr. Pia de Solenni, az Augustine Institute professzora arra mutat rá, hogy Isten tervében az áll: minél többet és jobban szeretek, annál több szeretetet tapasztalok meg.

Leah szerint Isten minden nap arra hív, hogy önzetlenül szeressek és ne magammal foglalkozzak, hanem azzal, hogyan segíthetek a páromnak?

Dr. Edward Sri, az Augustine Institute másik professzora visszaemlékszik, milyen volt az élete, amikor még egyedül élt: azt ehetett, amit akart, oda mehetett, ahová akart, bármire elkölthette a pénzét, senki nem szólt bele semmibe. De amint megnősült, minden megváltozott, hiszen onnantól ketten voltak.

Jason Evert kijelenti: ez az, amit akarok: olyan szerelmet és szeretetet, ami erősebb a halálnál. Hogy jobban szeressem a feleségemet önmagamnál. Hogy az ő szükségleteit az enyémek elé helyezzem.

Dr. Edward Sri hozzáteszi: ezt értjük önfeláldozó szeretet alatt: hogy feladjuk a szabad akarat ajándékát és elkötelezzük magunkat arra, hogy egy másik emberért éljünk.

Leah úgy véli, ha így élünk, akkor mindig ott lesz a másik, aki támogat, aki figyel ránk, aki szeret úgy, ahogy vagyunk.

Jason Evert zárja a sort: Ha odaadjuk magunkat és szeretetünket a másiknak, akkor rádöbbenünk, hogy érdemes élnünk.

A videót ITT nézhetitek meg!