VIDEÓ(k): Tanulj játszva!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 27. Gyarmati Orsolya

Ki mondta, hogy a fizika unalmas? Íme, néhány egyszerű, de annál látványosabb játék néhány törvényszerűség demonstrálására.


Óriásbuborékok

Egy kis víz, mosogatószer és glicerin: ez a buborékcsinálás titkos receptje. Innentől csak rajtunk múlik, mit használunk fel, amin keresztül a buborékok megjelenhetnek. Egy sütikinyomó, vagy egy darab pipatisztító is megteszi. Használhatunk szalmaszálat, szívószálat, de egy kis kreativitással kötélből óriás buborékfújót is készíthetünk.

Éneklő poharak

Néhány pohár különböző mennyiségű vízzel, és máris indulhat a hangverseny!

Versenyautók lufiból

A kiáramló levegő erejét taníthatjuk meg a gyerekeknek a házilag barkácsolt kisautóra szerelt lufikkal. Kinek a járműve lesz a leggyorsabb?

Zenélő ruhafogasok

Ez a kísérlet kicsit furának tűnhet első pillantásra, ám a gyerekek kedvéért mégis érdemes kipróbálni, mennyire más hangja van a spárgán keresztül vezetett hangnak, mint ha csak egyszerűen megütünk egy fém ruhaakasztót egy kiskanállal.

Szaladó festékek

Ez a kísérlet a kromatográfia világába vezet el minket.

Építkezz ételből!

Spagetti és mályvacukor: a nyerő páros egy végtelen építmény létrehozásához!

Tojás a pácban

Mit csinál egy tojás, ha olajba tesszük? És ha vízbe? Na, és ha ecetbe. A gyerekek szívesen nézegetik a különböző folyadékokban úszkáló tojásokat. Persze a legizgalmasabb az ecet, ami egy éjszaka alatt feloldja a tojás héját, s nem marad már vissza, mint egy kocsonyás tojásbelső. Ha bátrak vagyunk, dobjuk le a földre! Hogy mi fog történni? A videóból kiderül!